Bliski odnosi Srbije i Tunisa još od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja

09. jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorom Tunisa Seifom Režebom.

Ministar Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Tunisa tradicionalno dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Šef srpske diplomatije poručio je da je naša zemlja jasno opredeljena za nastavak političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou i uputio je poziv ministru inostranih poslova Tunisa Otmanu Žerandiju da poseti Srbiju.

Selaković je posebno podsetio na bliske odnose u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, gde su vodeću ulogu imali predsednici Josip Broz Tito i Habib Burgiba. Obavestio je sagovornika o obeležavanju 60. godišnjice Beogradske konferencije i prvog samita nesvrstanih, i pozvao da Tunis sredinom oktobra u Beogradu predstavljaju najviši zvaničnici.

Ministar je zahvalio Tunisu na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i na podršci u međunarodnim organizacijama.

Selaković je istakao je da je potrebno osnažiti ekonomsku saradnju ali i ukazao na potencijale za dalji razvoj i jačanje saradnje u oblastima poljoprivrede, trgovine, infrastrukture, odbrane, bezbednosti.