Bilateralne političke konsultacije između Egipta i Srbije na nivou pomoćnika ministra

07. jun 2023.
Bilateralne političke konsultacije Republike Srbije i Arapske Republike Egipat koje su vodili pomoćnik ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju ambasador Vladimir Marić i pomoćnik ministra spoljnih poslova Egipta ambasador Ihab Nasr potvrdile su opredeljenost za nastavak jačanja političkih i ekonomskih odnosa, istorijskih veza i strateškog partnerstva dve zemlje.

Uz istaknuto visoko razumevanje za poziciju Srbije i pitanje Kosova i Metohije, naglašena je zajednička opredeljenost za poštovanje međunarodnog prava zasnovanog na principima Povelje Ujedinjenih nacija. Posebno su razmatrane konkretne mogućnosti u domenu ekonomske saradnje, pre svega u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, odbrambenoj industriji, energetici, infrastrukturnim ulaganjima, oblasti informacionih tehnologija i daljem razvoju turizma nakon uspostavljanja direktnih letova na relaciji Beograd - Kairo.

U godini obeležavanja 115. godišnjice diplomatskih odnosa Beograda i Kaira, istaknut je značaj aktuelnih planova za uzvratnu posetu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, nakon istorijske posete egipatskog predsednika Abdel Fatah al Sisija u julu 2022. godine, kao i očekivanog potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Konstatovano je da će daljem usponu saradnje doprineti brojni predstojeći susreti na visokom nivou i razgovori u domenu odbrane, trgovine, unutrašnjih poslova, verskog dijaloga i međuregionalne saradnje. Sa egipatske strane je posebno istaknut interes za posete privrednih delegacija u narednom periodu i povezivanje poslovnih zajednica dve zemlje, kao i komplementarnost spoljnopolitičkih stavova u međunarodnim organizacijama kada je reč o aktuelnim pitanjima od regionalnog i globalnog značaja.