Ambasador Filipović na sastanku političkih direktora ministarstava spoljnih poslova i odbrane članica i posmatrača Američko-jadranske povelje

20. maj 2020.
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović učestvovao je danas na sastanku političkih direktora ministarstava spoljnih poslova i odbrane članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji je putem video linka organizovan od strane ministarstava spoljnih poslova i odbrane Bosne i Hercegovine, kao ovogodišnjeg predsedavajućeg ovoj regionalnoj inicijativi.

Ambasador Filipović je učestvovao na sastanku zajedno sa vršiocem dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Milanom Rankovićem.

Na sastanku je razmatarana regionalna saradnja sa fokusom na pandemiju COVID-19, kao i uloga Američko-jadranske povelje u jačanju regionalne saradnje.

Ambasador Filipović je informisao o aktivnostima Srbije u suprotstavljanju pandemiji COVID-19, ukazujući na značaj međunarodne solidarnosti i uzajamne podrške u suočavanju sa ovim globalnim izazovom. Posebno je naglasio važnost podrške i pomoći koju su međunarodni partneri pružili Srbiji u toku trajanja epidemije, ali i izražene solidarnosti Srbije koja je pružila pomoć i podršku drugim zemljama, poput Italije i Bosne i Hercegovine, kao i doprinosa na multilateralnom nivou izdvajajući sredstva za Svetsku zdravstvenu organizaciju u aktivnostima na suzbijanju pandemije.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra je govorio i o značaju regionalne saradnje u cilju očuvanja regionalnog mira i stabilnosti, kao i efikasnog suočavanja sa savremenim bezbednosnim izazovima i opredeljenosti Srbije da podnosi niz inicijativa o snažnijoj ekonomskoj i drugoj povezanosti regona, što će doprinositi jačanju međusobno razumevanja i poverenja. Ukazao je da Srbija kao posmatrač u Američko-jadranskoj povelji pruža puni doprinos regionalnoj bezbednosti i saradnji.

U svom izlaganju ambasador Filipović naglasio je opredeljenost Srbije za postizanje kompromisnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, kroz proces dijalog pod okriljem EU, uz očekivanje pune implementacije svih dogovora iz dijaloga bez preduzimanja jednostranih mera. Takođe posebno je istakao ključnu ulogu misije KFOR-a u Pokrajini u skladu sa mandatom dodeljenim Rezolucijom SB UN 1244.