Ambasador Tamara Rastovac Siamašvili izabrana za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska

26. nov 2021.
Stalni predstavnik Republike Srbije pri Unesku, ambasador Tamara Rastovac Siamašvili, izabrana je danas na 213. zasedanju Izvršnog saveta Uneska za predsedavajućeg tog tela, na period od dve godine.

Od 58 članova Izvršnog saveta za izbor Tamare Rastovac Siamašvili glasalo je 56, dok su dva člana bila uzdržana.

Ambasador Tamara Rastovac Siamašvili će u naredne dve godine koordinirati i usmeravati rad Izvršnog saveta, koji je, uz Generalnu konferenciju, jedno od dva glavna organa Uneska.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je Tamari Rastovac Siamašvili, istakavši da je ovim izborom Republici Srbiji i njoj lično učinjena velika čast.

„Veliki uspeh za našu Srbiju i srpsku diplomatiju, takođe velika čast za naše ministarstvo i našu ambasadorku“, rekao je Selaković naglasivši da je ovo prvi put da Srbija dobije ovako visoku poziciju u toj međunarodnoj organizaciji. 

Današnji izbor je, prema rečima ministra Selakovića, još jedna potvrda da je Srbija u Unesku uvažena kao konstruktivan i odgovoran partner i da naš stalni predstavnik, ambasador Tamara Rastovac Siamašvili ima izvanrednu profesionalnu reputaciju u toj organizaciji.

Ministar Selaković je izrazio uverenje da će Tamara Rastovac Siamašvili funkciju obavljati časno i odgovorno u svim domenima rada Uneska, i da će uporedo sa tim nastaviti da zastupa državne i nacionalne interese Srbije.

Izvršni savet se sastoji od 58 izabranih država članica Uneska, koje imaju četvorogodišnji mandat i sastaje se dva puta godišnje (prolećno i jesenje zasedanje). Srbija je od 2015. godine u sastavu Izvršnog saveta, a podnela je kandidaturu za članstvo u ovom telu i za period 2023-2027. godine.