Sofija: Otvoren počasni konzulat Republike Srbije u Blagojevgradu

19. maj 2023.
U prisustvu predstavnika ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Bugarske i drugih bugarskih institucija, predsednika opštinskog saveta Blagojevgrada, , predstavnika BPC, počasnih konzula akreditovanih u Bugarskoj, kao i velikog broja žitelja navedenog grada, svečano je otvoren počasni konzulat Republike Srbije, kojim će rukovoditi počasni konzul Mitko Solakov.

Konzulat su zvanično otvorili ambasador Republike Srbije u Sofiji Željko Jović. gradonačelnik Blagojevgrada Ilko Stojanov i počasni konzul Mitko Solakov.

Ambasador Jović je istakao veliko zadovoljstvo zbog ovog čina, dodavši da je počasni konzulat otvoren zahvaljujući zajedničkom angažovanju obe strane, i da je upravo i to dokaz čvrstog opredeljenja dve države da nastave u istom pravcu, da još više prodube svoje veze, pospeše saradnju i zajedničkim naporima doprinesu stvaranju stabilnog, bezbednog i ekonomski prosperitetnog regiona. Ocenio je da će upravo rad i posvećeni angažman počasnog konzula doprineti razvoju i jačanju saradnje pre svega u oblasti kulture, ekonomije i turizma.

Pored navedenog, ambasador je prisutnima preneo očekivanje da će prostorije konzulata biti dostupne svima, ne samo prijateljima iz sveta politike i biznisa, nego i običnim ljudima.

Nakon svečanog otvaranja, priređen je prigodan kulturno umetnički program folklornog ansambla Pirin.