Njujork: Dan srpskog nasleđa

28. feb 2024.
Na svečanoj ceremoniji podizanja zastave Republike Srbije, gradonačelnik Njujorka Erik Adams proglasio je 26. februar 2024. godine Danom srpskog nasleđa.

Ova proklamacija gradonačelnika Adamsa je izraz dubokog poštovanja srpsko-američkih odnosa i prepoznavanja istorijskog doprinosa srpske zajednice ukupnom socijalnom, ekonomskom i kulturnom identitetu grada Njujorka. 

Ceremonija je održana u samom centru Njujorka – parku Boling grin, mestu značajnih istorijskih dešavanja za SAD i grad Njujork. Ovo je prvo dešavanje ove vrste u Njujorku u istoriji srpsko-američkih odnosa. Tokom ceremonije, simbolički su zajedno podignute zastave Srbije i SAD, uz intoniranje himni dve zemlje. 

Prisutne je pozdravio generalni konzul Republike Srbije u Njujorku Vladimir Božović. On je  istakao zadovoljstvo i ponos zbog činjenice da je gradonačelnik Adams, u znak priznanja Srbije i srpske zajednice u Njujorku, proglasio 26. februar Danom srpskog nasleđa.

Ukazao je da su samo dve nedelje ranije, 15. februara, Srbija i Srbi širom sveta obeležili godišnjice početka Srpske revolucije i usvajanja Sretenjskog ustava, prvog ustava moderne srpske države.

Ukazao je da su ovi istorijski datumi utvrdili Srbiju kao ponosnog člana zajednice slobodnih naroda i nepokolebljivog saveznika svima koji se zalažu za slobodu i ljudsko dostojanstvo.

Takođe je istakao da su Srbi kroz istoriju bili deo imigrantskih talasa koji su dopirali do američkih obala i ostavili zapažen trag u različitim poglavljima istorije Sjedinjenih Država i Njujorka, od Đorđa Šagića, poznatog kao Džordž Fišer, heroja Teksaške revolucije, Mihaila Pupina, velikog naučnika sa Kolumbija univerziteta, Nikole Tesle, vizionarskog pronalazača, Mladena Sekulovića, legendarnog glumca poznatog kao Karl Malden, Čarlsa Simića, poznatog američkog pesnika, do Marine Abramović, globalne ikone umetničkog performansa.

Posebno je istakao da ova ceremonija predstavlja dirljivu potvrdu dubokog poštovanja gradonačelnika Adamsa i njegovog tima, prema srpskoj zastavi i svim žrtvama položenim u njenu čast.

Iskazao je duboku zahvalnost na takvom gestu i ukazao da samo proglašnjenje Dana srpskog nasleđa 26. februara ima dodatnu simboliku, s obzirom da istog dana SPC obeležava Dan Svetog Simeona ili Stefana Nemanje, rodonačelnika svete loze Nemanjića, dinastičke porodice srednjovekovne srpske države.

Na kraju je naglasio lični entuzijazam u pogledu ostvarivanja doprinosa daljem razvoju odnosa dve zemlje i saradnje sa gradom Njujorkom, izražavajući optimizam u pogledu ispunjavanja svoje misije, s obzirom na uživanje pune podrške od strane predsednika Aleksandra  Vučića i Vlade Srbije. 

Gradonačelnik Adams je naglasio da su američki Srbi oduvek imali značajnu ulogu u izgradnji i napretku Njujorka. Iskazao je uverenje da će nastaviti da pružaju svoj prepoznatljivi doprinos prosperitetu ovog grada, kao i što bližim odnosima Njujorka i SAD sa Srbijom. Izrazio je poštovanje za slobodarsku tradiciju naše zemlje, kao i istorijski snažno utemeljene odnose SAD i Srbije. 

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Grada Njujorka, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i srpske dijaspore, kojima su se obratili i gradski komesari Edvard Melmestajn i Manuel Kastro, te Gordana Vunjak Novaković, profesor na Univerzitetu Kolumbija i dobitnica Sretenjskog ordena. 

Program je vodio Lazar Paroški, predsednik američkog ogranka Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, a uveličali su ga i predstavnici KUD "Opančići", izvođenjem tradicionalnih srpskih pesama i igara.