Melburn: Izložba „Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu“

20. maj 2022.
U Melburnu je, u Hramu sećanja (Shrine of Remembrance) otvorena izložba „Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu“, koju je, uz podršku Ambasade Srbije u Kanberi, organizovala Srpsko-australijska kulturna fondacija.

Izložba, čiji je autor Bojan Pajić, obuhvata zbirku predmeta i odlikovanja iz Prvog svetskog rata i niz umetničkih radova, koji prikazuju rat u Srbiji kroz skice, slike, litografije, postere i fotografije iz tog vremena.

Ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović je, otvarajući izložbu, istakao da su se Srbija i Australija borile kao saveznici u oba svetska rata i da se „ovih neraskidivih veza upravo kroz izložbu sećamo“. Ukazao je na brojne žrtve koje je Srbija pretrpela u Prvom svetskom ratu i da ćemo uvek biti zahvalni onima koji su dopreneli njenoj borbi za slobodu.

Potomci dvoje Australijanaca učesnika rata , u svojim vrlo emotivnim govorima, istakli su da su njihovi preci, sve do svoje smrti, gajili posebnu naklonost i divljenje prema Srbiji i srpskom narodu, što su preneli i na svoje potomke.

Pored ove izložbe privremenog karaktera, u Vojnom muzeju Južne Australije u Adelejdu i Vojnom i kolonijalnom muzeju u Mariborou (Kvinslend) pripremljene su i manje postavke stalnog karaktera, posvećene Australijancima iz tih država, koji su se u Prvom svetskom ratu borili uz srpsku vojsku.