Jerevan: Ambasadorka Panajotović Cvetković sa predsednikom Jermenije

12. maj 2022.
Ambasadorka Republike Srbije u Jermeniji Tatjana Panajotović Cvetković sastala se sa predsednikom Jermenije Vahagnom Hačaturjanom.

Ambasadorka je, u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, čestitala predsedniku Hačaturjanu stupanje na novu dužnost, poželela puno uspeha u daljem radu i zahvalila na čestitkama koje je uputio predsedniku Srbije povodom njegovog reizbora na najvišu funkciju.

Rekavši da je počastvovana što je postavljena za prvog rezidentnog ambasadora Srbije u Jermeniji, istakla je da je u prethodnom periodu, uprkos pandemiji i dešavanjima u regionu, zabeleženo nekoliko značajnih rezultata na bilateralnom planu.

Osvrnula se na otvaranje Ambasade Srbije u Jerevanu, ukidanje viza, upućivanje humanitarne pomoći iz Srbije kao pomoć u borbi protiv COVID-19, posetu predsednika Narodne skupštine Jermenije, sadašnjeg MIP Ararata Mirzojana Srbiji, stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa zemljama EAEU, među kojima je i Jermenija itd.

Akcenat je stavila na perspektivne bilateralne saradnje, razvoj političkog dijaloga, ekonomsku saradnju, kao i saradnju na planu kulture, obrazovanja, sporta, u okviru multilatilarnih platformi.

Uz zahvalnost na podršci Jermenije teritorijalnom integritetu Srbije, predstavila je situaciju u vezi sa aktuelnom situacijom, dijalogom Beograda i Prištine, sa naglaskom na potrebu formiranja Zajednice srpskih opština.

Predsednik Hačaturjan je čestitao ambasadorski na postavljenju i pozitivno ocenio bilateralne odnose, naglašavajući prijateljstvo dve zemlje, kulturno-istorijske veze naroda i brojne sličnosti, uključujući i put održivog i razvoja demokratije.

Konstatovao je postojanje potencijala za unapređenje odnosa, naročito u oblasti ekonomije, turizma, informacionih tehnologija, farmaceutske industrije, sporta i dr. U tom smislu se očekuje da će Ambasada u Jerevanu, kao i planirano otvaranje diplomatske kancelarije Jermenije u Beogradu, dati novi impuls snaženju diplomatskih odnosa.

Sagovornici su razmenili informacije o aktuelnoj situaciji na unutrašnjem planu u dve zemlje, kao i događanjima u regionu.