Đurić: Međunarodno pravo i Povelja UN imaju univerzalnu važnost i danas

20. sep 2022.
Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je jako važno da Srbija na Generalnoj skupštini UN ukaže na to da principi međunarodnog prava i Povelje UN imaju univerzalnu važnost i danas, kao i da pokušamo da pridobijemo podršku za naše pozicije po pitanju Kosova i Metohije, ali i da pokažemo da smo okrenuti saradnji i budućnosti u našem regionu.

„Zato pozivam naše ljude da poslušaju govor predsednika Aleksandra Vučića, zato što će to biti, već sada mogu da kažem, jedinstven i istorijski govor u domenu otvorenog saopštavanja činjenica o ulozi i položaju i UN i Srbije u međunarodnoj zajednici“, rekao je u Njujorku Đurić za Televiziju Pink. 

Ambasador je naveo da kao dugogodišnji posmatrač zasedanja Generalne skupštine UN može da kaže da srpska delegacija ima rekordan broj sastanaka sa najvišim međunarodnim zvaničnicima, da će predsednik Vučić imati blizu 50 sastanaka i da ne pamti da je u toku zasedanja Generalne skupštine, neko imao toliko sastanaka. 

Đurić je rekao da imamo razlog da ukažemo i na licemerje velikih koji gledaju da zadovolje svoje sebične interese. 

„Mi imamo razlog da ukažemo na to da principi međunarodnog prava i Povelje UN imaju univerzalnu važnost i danas i da ukažemo, kada treba, i na licemerje velikih koji gledaju da zadovolje svoje sebične interese i da pokušamo da među što više zemalja sveta pridobijemo podršku za naše pozicije kako po pitanju KiM, ali i da pokažemo da smo okrenuti saradnji, da smo okrenuti budućnosti u našem regionu, da primerom pružanja ruke našim susedima i komšijama i borbi da očuvamo mir i stabilnost, uprkos političkim centrifugalnim tendencijama, damo naš doprinos onom što je utkano u Povelju UN“, rekao je ambasador Đurić. 

Prema njegovim rečima, mnogo toga što čujemo sa govornice Generalne skupštine UN ne odzvanja onim ohrabrujućim rečima koje bismo očekivali da čujemo sa Ist Rivera.

Ambasador je rekao da se debata na Generalnoj skupštini UN nikada nije održavala u težim međunarodnim okolnostima nego danas i da se nikada nije više osećalo ni tenzije, ali i toga da su vodeće sile koncentrirane, pre svega, na zadovoljenje svojih interesa, neko bi rekao i sebičnih, u potpunosti i po svaku cenu. 

U takvim uslovima, dodaje Đurić, dijalog je nešto što trpi, a istovremeno u takvim uslovima jako je važno kako će Srbija da se pozicionira, jer kako se pozicioniramo u međunarodnoj areni u ovim okolnostima, direktno utiče na to kako ćemo preživeti teška vremena. 

Đurić je naglasio da je to važno u uslovima u kojima se na svetskoj pozornici lomi sudbina naše generacije i to po ključnim pitanjima, od načina na koji će se tretirati teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih država, preko toga na koji način će u uslovima višeslojne krize biti obezbeđena energetska bezbednost i stabilnost, kao i na koji način će biti očuvana i bezbednost hrane, o čemu je govorio generalni sekretar UN Antonio Gutereš u svom govoru.