VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  

 

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID- 19                                                                                                                   

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Siriju samo iz Libana, preko kopnenog graničnog prelaza Masna.
Za ulazak stranaca potrebna je potvrda o dve primljene vakcine protiv COVID-19, a nakon 15 dana od uzimanja druge vakcine, ili negativan rezultat PCR testa proizveden u državnoj laboratoriji u Bejrutu ili iz zemlje iz koje putuju, ali ne duže od 48 sati ranije.
Državljani Republike Srbije ne smeju da tranzitiraju kroz Siriju.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE                                                                          

Državljanima R. Srbije potrebna je viza za ulazak u Siriju, koja se može dobiti u Ambasadi te države u Beogradu. Formalno postoji mogućnost pribavljanja vize na graničnom prelazu, ali od izbijanja nemira 2011. nije izvesno dobijanje vize na ovaj način, pa se preporučuje njeno pribavljanje u Ambasadi. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca.

SOCIJALNI SPORAZUMI                                                                                                        

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:                                                                                                        

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika.

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Zbog pogoršane bezbednosne situacije preporučuje se građanima R. Srbije da u narednom periodu ne putuju u Siriju, osim u izuzetnim slučajevima. Jedini, za sada, legalni i bezbedni ulasci u Siriju su iz Libana, u pograničnom mestu Masna, kao i iz pravca Tripolija. Odnedavno postoji i mogućnost ulaska u Siriju iz Jordana, preko graničnog prelaza Nasib, ali korišćenje ove komunikacije ne savetujemo, zbog učestalih terorističkih operacija u pograničnom pojasu.

TRANSPORT – Najveći međunarodni aerodrom u Siriji nalazi se u Damasku. Nakon otpočinjanja nemira, skoro sve velike međunarodne kompanije su ukinule letove za Damask, pa trenutno od evropskih kompanija leti samo ruski Aeroflot. Sirijski nacionalni avioprevoznik  (Syrian Air) i privatna kompanija Cham Wings, obavljaju redovan saobraćaj sa više od dvadeset destinacija.

Najvažnije luke u Siriji su Latakija i Tartus.

Putnička železnička mreža u regionu je slabo razvijena. Prevoz između gradova obavlja se uglavnom autobusima. Gradski prevoz u velikim gradovima je ograničen. Osnovno sredstvo gradskog prevoza su mini-busevi i taksi

Za upravljanje vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Skrećemo pažnju da dizel automobilima nije preporučljivo dolaziti zbog lošeg kvaliteta goriva.

OSTALO – Zvanična valuta je sirijska lira (SYP) čija vrednost u januaru 2021. godine iznosi 1 EUR = 1524 SYP, 1 USD = 1256 SYP, ali se ona, usled situacije u zemlji, svakodnevno menja.

Upotreba kartica je ograničena, zbog uvođenja sankcija Siriji nemoguće je koristiti inostrane kartice. Raspon cena je širok u odnosu na kvalitet usluge koji želite. Ovo se odnosi kako na restorane i hotele, tako i na prevoz i posete lekaru. Tradicionalni restorani mogu da budu pristupačniji nego kod nas, dok su cene u ekskluzivnim objektima visoke. “Cenkanje” pri kupovini (i to naročito u “sukovima” ili uličnim radnjama) deo je ovdašnje kulture.

 

Kontakti:                                                                                                                                                    

Prilikom boravka u Siriji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Damasku (adresa Abou Roumaneh Al-Jalla str. 18) putem sledećih kontakt telefona: + 96311 / 333-62-22, + 96311 / 333-30-69, + 96311 / 333-36-89, kao i elektronske adrese, ambasada@srbija-damask.org