VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava
Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.
Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava. Viza se pribavlja u Ambasadi Portugalije u Beogradu.
Preporučuje se posedovanje polise osiguranja koja pokriva Portugaliju za celi period turističkog boravka.
Iznos do 10.000 evra se može uneti bez prijave. Preko toga, novac se mora prijaviti Službi carine.
Lovačko oružje se može uvesti samo uz dozvolu EU.
Treba posedovati pasoš za kućne ljubimce, izdat od strane ovlašćene veterinarske službe, koji potvrđuje identifikaciju životinja (mikročipom ili tetovažom), kao i izvršene vakcinacije (protiv besnila).

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – U Portugaliji nema područja sa posebnim karakteristikama vezanim za određene bolesti ili epidemije, kao ni ograničenja u pogledu konzumiranja određenih vrsta hrane ili pića. Svi stranci koji se nalaze u Portugaliji imaju pravo na zdravstvenu negu u državnim zdravstvenim centrima ili bolnicama (u hitnim slučajevima), koje ne smeju odbiti pružanje zdravstvenih usluga po bilo kom osnovu (nacionalnost, nedostatak ekonomskih sredstava ili dr). U privatnim zdravstvenim ustanovama to nije moguće, a često se traži i validna kreditna kartica. Ipak, preporučuje se putno zdravstveno osiguranje. Broj hitne pomoći: 112.
Više informacija o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji mogu se pronaći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije - https://www.who.int/

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Portugalija spada u jednu od najbezbednijih zemalja Evrope.
Ipak, s obzirom da se mogu desiti sitne krađe, preporučuje se da se obrati pažnja u gradskom prevozu, na parkinzima velikih tržnih centara, prilikom posete najvažnijim kulturno-istorijskim spomenicima ili drugih mesta na kojima je velika koncentracija ljudi.

Kontakti policije:
- Lisabon: 217654242
- Kaškaiš: 214863929
- Sintra: 219244925
- Porto: 222092000

TRANSPORT – Najvažniji aerodromi su: Lisabon/Portela (tel: 218413500, sajt www.ana.pt, Porto/Fransišku sa Karneiru (22942400), Faru (289800800), Madeira/Funšal (291520700) i Azori/Ponta Delgada (296205406).
Železnička mreža pokriva celu nacionalnu teritoriju, a povezana je i sa inostranstvom (Vigo, Madrid i Pariz). Vrste vozova su: Alfa Pendular (visok nivo usluge, najbrži prevoz na relaciji Lisabon-Algarve i Lisabon-Porto); potom međugradski vozovi (Lisabon-Porto-Gimaraeš, Lisabon-Guarda, Lisabon-Kovilja, Lisabon-Evora i Lisabon-Faro); kao i široka mreža regionalnih i gradskih vozova. Dalje informacije se mogu dobiti na sajtu Portugalskih železnica: www.cp.pt
Mreža auto-puteva je izuzetno dobro razvijena, kao i regionalnih i međugradskih putnih veza.
Sve informacije o autobuskom prevozu (koji se u Portugaliji koristi manje nego železnički) mogu se naći na sajtu www.rede-expressos.pt.
Potrebna dokumenta za upravljanje vozilom su: dokument za identifikaciju (pasoš), vozačka dozvola (nova nacionalna ili međunarodna), potvrda o osiguranju, dokaz o posedovanjau automobila, saobraćajna dozvola.
Priznaje se vozačka dozvola R. Srbije na novom obrascu, izuzev u slučaju iznajmljivanja (rentiranja) vozila kada je potrebna međunarodna vozačka dozvola.
Nosioci novih srpskih vozačkih dozvola mogu upravljati vozilima u Portugaliji u periodu od 185 dana, počevši od datuma regulisanja boravka na portugalskoj teritoriji. Ukoliko borave duže od ovog perioda, moraju izvršiti zamenu srpske vozačke dozvole za portugalsku, što predstavlja zakonsku obavezu, koja ne implicira polaganje bilo kakvog dodatnog vozačkog ispita. U tranzitu može se koristiti naša dozvola za upravljanje motornim vozilom za kategoriju za koju je izdata.

OSTALO – Platne kreditne/debitne kartice se mogu koristiti, u skladu sa međunarodnim platnim mrežama kojima pripadaju. Portugalski organi preporučuju da svaki putnik, pre putovanja u Portugaliji, prethodno potvrdi u svojoj banci da li postoje i koliki su troškovi transakcija u inostranstvu. Najkorišćenije platne kartice u Portugaliji su: Visa, Maestro, American Express; Diners Club; Europay/Mastercard.
Najkorisniji sajt za sve turističke informacije je www.visitportugal.pt.
Kontakti pograničnih organa - Služba za strance i granice:
- Sedište u Lisabonu: 214236200/965903600 (pozivni za Portugaliju 00351)
- Opšti: 214236200
- Aerodrom u Lisabonu: 218459622
- Aerodrom u Portu: 229414877
- Aerodrom na Madeiri: 291524122
Kontakti carinskih organa:
- Sedište u Lisabonu: 218814390, e-mejl: dsta@dgaiec.min-financas.pt
- Aerodrom u Lisabonu: 210030080, e-mejl: aalisboa@dgaiec.min-financas.pt
- Aerodrom u Portu: 229438060, e-mejl: aaporto@dgaiec.min-financas.pt

Kontakti:
Prilikom boravka u Portugaliji, za konzularnu pomoć i zaštitu se možete obratiti Ambasadi Republike Srbije u Portugaliji koja se nalazi na adresi Rua Alcolena 11, 1400 – 004 Lisbon, Portugal, putem sledećeg broja telefona + 35121 / 301-53-11, 301-53-12 i elektronske adrese: serviaemba@netcabo.pt.