VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za turistički boravak ili boravak u tranzitu
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za turistički boravak ili boravak u tranzitu

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Panamu. Potpuno vakcinisani građani oslobađaju se karantina uz prikazivanje odgovarajućeg negativnog PCR testa, dok oni koji nisu vakcinisani (ili su nepotpuno vakcinisani) biće zadržani u karantinu u trajanju od 72 sata u hotelima koji su predviđeni za karantin (pri čemu troškovi smeštaja padaju na teret putnika).
Nakon isteka 72 sata radi se test na prisustvo virusa Kovid-19. Ukoliko je test negativan, karantin će biti ukinut, a u slučaju pozitivnog rezultata karantin će biti produžen na 14 dana nakon čega slede medicinski pregledi (troškove smeštaja i medicinskih pregleda takođe snose putnici).
Deca mlađa od 12 godina su oslobođena karantina ukoliko roditelj/staratelj ispunjava gore navedene kriterijume.
Više informacija možete pronaći na sledećem veb sajtu https://www.copaair.com/travel-preparation-hub/travel-requirements/pa i na https://www.tourismpanama.com/plan-your-vacation/advisories/

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za ulazak u Panamu, državljanima R. Srbije nije potrebna viza za turistički boravak ili boravak u tranzitu. Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Paname u Beču.
Državljanima R. Srbije viza nije potrebna pod uslovom da poseduju važeću višekratnu vizu ili boravišnu dozvolu SAD, Kanade, Australije, Velike Britanije ili drugih država EU.
Novčani iznos preko 10.000 USD se prijavljuje. Pri ulasku je potrebno posedovati 500 USD u gotovini, dok se pri izlasku iz zemlje plaća taksa (u iznosu od 40 USD za svakog putnika).
Za unošenje lovačkog oružja potrebno je pribaviti dozvolu.
Kućni ljubimci se mogu uneti uz prezentaciju potvrde od veterinarske ustanove iz R. Srbije o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila.

Mlečni proizvodi se ne smeju unositi.

SOCIJALNI SPORAZUMI

Sporazumom o saradnji socijalnog osiguranja između SFRJ i Republike Paname, koji je potpisan 26. novembra 1975. godine, regulisane su usluge koje pružaju institucije za socijalno osiguranje državljanima koji borave u drugoj državi kada se nalaze na radu na javnim objektima od zajedničkog interesa obe zemlje (odnosno radovima koje preduzeća jedne države izvode u okviru geografskih granica druge države kao javne radove, a da se kao korisnik pojavljuje država u kojoj se realizuje objekat).

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Opšta sanitarna situacija je dobra. Ne postoje obavezne vakcine, niti vakcinacije koje se preporučuju. Preporučuje putno zdravstveno osiguranje.

Preporučuje se flaširana voda, izbegavanje ishrane na uličnim kioscima i korišćenje repelenata.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Rizici od kriminala su visoki, potrebna je povećana pažnja. Savetuje se izbegavanje taksija na javnim putevima, posebno noću i u perifernim oblastima grada Paname. Planinarenja ili izlete u divlje krajeve, planirajte u pratnji profesionalaca i uz kontakt sa lokalnim vlastima.

Česte su i vrlo jake kiše. Kišna sezona traje od maja do oktobra. Preporučuje se lagana odeća tokom cele godine.

TRANSPORT – Važni aerodromi su međunarodni aerodrom Tokumen - grad Panama, kao i nacionalni aerodromi Ćirika, Bokas del Toro i Puerto Balboa. Ne postoji železnički saobraćaj.

Motornim vozilom se može upravljati sa vozačkom dozvolom iz Srbije u toku boravka do 90 dana, a potrebno je posedovati i polisu osiguranja.

OSTALO – Lokalna valuta je balboa (PAB), a moguće je koristiti i USD. Takođe, moguće je koristiti sve internacionalne kreditne kartice u većim gradovima, dok je u unutrašnjosti neophodna gotovina.

Kontakti:

Prilikom boravka u Panami, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Meksiku koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Panamu, putem sledećeg kontakt telefona: (+52 55) 5520 0524 i elektronske adrese: embajadaserbia@alestra.net.mx