VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista  u tranzitu neophodna je viza uz navođenje u putnom listu kroz koje države će se povratak u zemlju obaviti.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljani R. Srbije koji putuju u Nepal odgovarajuću vizu mogu dobiti na međunarodnom aerodromu u Katmanduu, odnosno graničnim prelazima Nepala, uz prilaganje važećeg pasoša i fotografije (dimenzija kao za pasoš) sa svetlom pozadinom. Zahtev za izdavanje vize potrebno je podneti putem interneta pre putovanja. Formular zahteva, kao i detaljne informacije o uslovima izdavanja viza, kategorijama viza, periodima na koji se izdaju i dodatnoj dokumentaciji koju je uz zahtev za izdavanje vize potrebno priložiti, dostupni su na internet prezentaciji imigracionog odeljenja Nepala: http://www.nepalimmigration.gov.np/ .
Za putovanje u Nepal nije potrebno posedovati polisu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o vakcinaciji, izuzev ako dolazite iz oblasti zahvaćene žutom groznicom, što podrazumeva potrebu posedovanja odgovarajućeg medicinskog sertifikata.
U cilju kontrole ilegalnih radnji u vezi sa trekingom, od 01. aprila 2010. godine je uvedena obaveza popunjavanja Trekkers' Information Management Systems (TIMS) kartice, koja je dostupna u predstavništvima Nepalskog turističkog odbora (Nepal Tourism Board - NBD). Detaljne informacije dostupne su na sajtu: https://timsnepal.com/ .
Dozvole za planinarenje izdaju se od strane planinarskog udruženja pod okriljem nepalskog Ministarstva kulture, turizma i civilne avijacije. Dodatne informacije dostupne su na sajtu www.nepalmountaineering.org

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Vakcinacija nije obavezna (izuzev u gore navedenom slučaju žute groznice) s tim što se pre dolaska u Nepal često preporučuje primanje vakcina protiv hepatitisa A, hepatitisa B, tifusa, besnila. Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme nego isključivo flaširane vode. Ukoliko ne postoji mogućnost za nabavku flaširane vode, onda vodu koja je dostupna pre konzumiranja treba prokuvati (najmanje 10 minuta ključanja) ili dezinfikovati pomoću za to posebno predviđenih tableta. Hrana koja se jede bi trebalo da bude termički obrađena, a u svežem obliku samo na mestima koja ispunjavaju potrebne higijenske uslove.
Preporučuje se, takođe, preduzimanje preventivnih mera zaštite protiv bolesti koje prenose komarci, prvenstveno u vidu korišćenja krema protiv ujeda komaraca i nošenja odgovarajuće garderobe sa dugim rukavima i nogavicama prilikom boravka napolju, odnosno zaštita prostorija prilikom boravka u zatvorenom prostoru (zatvaranje prozora koji nemaju mreže za komarce, korišćenje električnih aparata protiv komaraca i sl.).
Planinari bi trebalo da se pre polaska informišu o simptomima i načinima prevazilaženja akutne planinarske bolesti i u skladu sa primljenim uputstvima ponašaju prilikom penjanja na planinske vrhove.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija može biti usložnjena usled relativno čestih političkih demonstracija kako u prestonici, tako i u ostalim centrima u Nepalu, praćenih ponekad upotrebom sile, zatvaranjem međunarodnog aerodroma i prekidom drumskog ili železničkog saobraćaja. U ovakvim situacijama potrebno je pratiti uputstva koja daju proverene turističke agencije ili koja emituju lokalna sredstava javnog informisanja i ponašati se u skladu sa njima.
Nepal je trusno područje sklono zemljotresima. U slučaju zemljotresa potrebno je pratiti uputstva lokalnih vlasti i ponašati se u skladu sa njima

TRANSPORT – Za međugradski autobuski prevoz preporučuju se posebni turistički kombiji ili klimatizovani mini busevi.
Glavna sredstva lokalnog transporta u Nepalu su taksiji i rikše. Taksi vozila u kojima se cena određuje na osnovu taksimetra su prepoznatljiva po crnim licenciranim tablama. Vožnja ovim taksijem od aerodroma do lokacije na širem području Katmandua iznosi između 500 i 800 nepalskih rupija. Osim navedenih, postoje i privatna taksi vozila sa crvenim tablama i nešto skupljim, uglavnom taksimetarskim tarifama.
Iznajmljivanje automobila je moguće preko turističkih agencija ili rent-a-car kompanija. Iznajmljivanje planinskih i običnih bicikala (Katmandu i Pokara) je, takođe, moguće po pristupačnim cenama.

OSTALO – Novčana valuta u Nepalu je nepalski rupi (NPR) (jedna rupija sadrži 100 paisa). Strani novac (prihvaćene sve glavne strane valute, uključujući evro, američki dolar i britansku funtu) moguće je zameniti za lokalnu valutu u glavnim bankama, hotelima, kao i u menjačnici na međunarodnom aerodromu Tribuvan.
Nepal ima tipičnu monsunsku klimu. Suvi period je od oktobra do maja, dok je vlažni (monsunski) period od juna do septembra. Intervali između ova dva glavna perioda – od septembra do novembra i od marta do maja – smatraju se najpogodnijim za boravak u Nepalu.

Kontakti:
Prilikom boravka u Nepalu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Republici Indiji, putem sledećeg kontakt telefona: +91 11 26872095 i elektronske adrese: embassyofserbiadelhi@hotmail.com, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Nepal.