VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Viza je besplatna za boravak koji nije lukrativne prirode
Od obaveze posedovanja važeće vize izuzeti državljani R.Srbije koji mogu da dokažu legalni boravak u SAD, Kanadi i Japanu, a cilj putovanja im je turistički, poslovni ili tranzit.
Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

 

Državljani R. Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus. Po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika https://afac.hostingerapp.com/.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

 

Za ulazak u Meksiko, državljanima R. Srbije je potrebna viza. Viza je besplatna za boravak koji nije lukrativne prirode, a dobija se u Ambasadi Meksika u Beogradu.
Pribavljanje vize ili turističke propusnice na graničnom prelazu nije moguće.
Viza nije potrebna licima koja imaju dozvolu stalnog boravka u Kanadi, SAD, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, u bilo kojoj zemlji članici Šengen zone, kao i u državama članicama Pacifičkog Saveza (Čile, Kolumbija i Peru).
I pored posedovanja validne meksičke vize, pogranični/imigracioni meksički organi mogu, prilikom ulaska u Meksiku da zatraže da se potvrdi razlog/svrha putovanja, smeštaj, eventualni kontakti u Meksiku, način na koji će se finansirati boravak, dužina boravka. Zbog toga se preporučuje da građani, prilikom ulaska u Meksiko, poseduju i odgovarajuću dokumentaciju (npr. hotelska rezervacija ili povratna avio-karta).
Prilikom ulaska u Meksiko, popunjava se obrazac pod nazivom "Obrazac za višestruku migraciju" koji je važno sačuvati jer mora biti prezentovan prilikom izlaska iz zemlje. Eventualni gubitak ovog imigracionog formulara mora se prijaviti meksičkim organima.
Novčani iznos preko 10.000 USD se prijavljuje carinskim vlastima.
Za unošenje lovačkog oružja potrebno je pribaviti dozvolu.
Kućni ljubimci (psi i mačke) se mogu uneti uz prezentaciju potvrde od veterinarske ustanove iz R. Srbije o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila, koja ne može biti starija od 10 dana. Za unošenje drugih vrsta kućnih ljubimaca, potrebno je ispuniti specijalne uslove.
 

SOCIJALNI SPORAZUMI

 

Nije zaključen socijalni sporazum.
 

KORISNE INFORMACIJE

 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne postoje obavezne vakcine niti vakcinacija koja se preporučuje. Opšta sanitarna situacija je dobra. Preporučuje se putno zdravstveno osiguranje.

Preporučuje se flaširana voda i izbegavanje hrane na uličnim kioscima.

 

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija je kompleksna, rizici od kriminala su visoki. Potrebna je povećana pažnja.

S obzirom da je u pitanju trusno područje, postoji pojačan rizik od zemljotresa, kao i od uragana. S obzirom na moguće erupcije vulkana, ne preporučuju se turistička putovanja (planinarska, alpinistička) u zoni vulkana, posebno Popokatapetl i Ictaciuatl.

 

TRANSPORT – Važni aerodromi se nalaze u Meksiko Sitiju, Kankunu, Gvadalahari, Montereju, Tihuani.
Važne luke su Ensenada, Verakruz, Tampiko, Progreso, Koacalkoalkos, Topolobampo, Masatlan, Mansaniljo, Salinas Kruz, Valjerta.
Železnička mreža je dobra, povezani su svi veći gradovi u zemlji. Vozom se može doći i iz SAD.
Putna mreža je kvalitetna, ima dosta autoputeva, ali se za njih plaća skupa putarina. Iz bezbednosnih razloga se ne preporučuje putovanje noću, kao ni sporednim putevima.

Motornim vozilom se može upravljati sa vozačkom dozvolom iz R. Srbije ako se ne boravi duže od 30 dana, a potrebno je posedovati i polisu osiguranja od odgovornosti.

 

OSTALO – Lokalna valuta je pesos (MXN). Moguće je koristiti sve internacionalne kreditne kartice.

Kontakti:

Prilikom boravka u Meksiku, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Meksiku putem sledećeg kontakt telefona: (+52 55) 5520 0524 i elektronske adrese: embajadaserbia@alestra.net.mx