VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije  neophodna viza ali ne smenapuštati međunarodni prostor aerodroma.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima Republike Srbije potrebna je viza, osim nosiocima diplomatskih i službenih pasoša Republike Srbije. Viza se pribavlja u Ambasadi Kraljevine Maroka u Beogradu. Za ulazak u Maroko potrebno je posedovati važeći pasoš i vizu.
Nije propisano posedovanje novčanog iznosa po danu boravka. Ukoliko se unosi novac u iznosu od 100.000 marokanskih dirhama ili više (oko 10.000 evra), potrebno ga je prijaviti na carini, uz potvrdu o poreklu novca.Potvrda koja se dobija tom prilikom na carini, mora se pokazati prilikom napuštanja Maroka, a važi za jedan boravak i u trajanju od najviše 6 meseci. Za svaki unos novca veći od 1.000 evra potrebno je imati potvrdu o poreklu novca. 
Dozvoljen je unos 1 l bilo kog alkoholnog pića, kao i unos jednog boksa cigareta ili 200 gr duvana.
Uvoz kućnih ljubimaca podleže obaveznom poštovanju međunarodnih normi.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nema zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstvena situacija je generalno dobra. Vakcinacija nije obavezna. Zdravstvene usluge i lekovi su skupi.
Aktuelnu situaciju o zdravstvenoj situaciji u ovoj zemlji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – U Maroku je bezbednost na visokom nivou.
Postoji opasnost od džeparenja i krađe, naročito u turističkim mestima i tamo gde se okuplja veći broj ljudi.
Takođe, treba izbegavati zaustavljanje na putevima, nezavisno od doba dana, van naseljenih mesta, zbog opasnosti od napada i pljačke.

TRANSPORT – Maroko ima veći broj aerodroma: Kazablanka, Marakeš, Agadir, Tanžer, Fes, Užda, Rabat, Nador.
Železnička mreža je razvijena. Postoje tri glavne železničke linije, i to: Tanžer-Rabat, Kazablanka, El Žadida-Marakeš i Kenitra-Užda, na kojima je prevoz bezbedan i komforan. Postoji i TGV linija brzog voza Kazablanka-Tanžer.
U slučaju saobraćajne nezgode, obavezno je pozvati policiju da sačini zapisnik o uviđaju, a ni u kom slučaju ne treba pristati na neku vrstu nagodbe sa kasnijim plaćanjem.

OSTALO – Nacionalna valuta u Maroku je dirham.
U svim prilikama, preporučuje se pristojno i diskretno ponašanje i, naročito, poštovanje prema religijskim objektima i obeležjima.

Kontakti:
Prilikom boravka u Kraljevini Maroko, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Rabatu, adresa: Rue Ahmed Mouline 24, Souissi, putem kontakt telefona +212537752201 i elektronske adrese ambrsrabat@gmail.com