VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza
za boravak u trajanju do trideset (30) dana, od datuma prvog ulaska
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID- 19  &

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Laos, pod uslovom da poseduju sertifikat o potpunoj vakcinaciji protiv COVID-19. Osobe koje su potpuno vakcinisane ne moraju da poseduju potvrde o RT-PCR testu ili brzim RTD testovima. Oni koji nisu vakcinisani, obavezni su da poseduju sertifikat o RTD/ATK testu, ne starijem od 48 sata pre polaska u Laos.
Ukoliko se zaraze COVID-19, nakon dolaska u Laos, snose troškove zdravstvenog tretmana. Potrebno je da poseduju zdravstveno osiguranje.
O detaljnijim informacijama o uslovima ulaska i boravka u Laosu, preporučuje se da putnici, pre planiranog puta, kontaktiraju ambasadu NDR Laos u Budimpešti (e-mail: laoembassy.hu@gmail.com ili laoembassy.hu@gov.la), koja je akreditovana u Republici Srbiji.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE 

Državljanima R.Srbije, nosiocima običnih pasoša, potrebna je viza (turistička ili poslovna), koja se može dobiti u DKP Laosa, pri dolasku (visa on arrival) na međunarodni aerodrom Vataj (Wattay) u Vijentijanu i na „laosko-tajlandskom mostu prijateljstva 1“ (Lao-Thai Friendship Bridge 1), ili apliciranjem putem on-line sistema (http://laoevisa.gov.la).

SOCIJALNI SPORAZUMI                                                                                                        

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE:                                                                                                        

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstvene usluge su na prilično niskom nivou. Preporučuje se zdravstveno osiguranje. U perifernim delovima zemlje ima dosta slučajeva malarije i dengi groznice.

Treba koristiti isključivo flaširanu vodu za piće i izbegavati konzumiranje hrane i pića u uličnim i malim restoranima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednost je na zavidnom nivou, iako nisu retke krađe (otimanje tašni/novčanika i dr.).

TRANSPORT – Domaći avio-saobraćaj je najbrži i najbezbedniji način za prevoz do najznačajnijih turističkih destinacija. Putna mreža u Laosu je u prilično lošem stanju.

Za upravljanje motornim vozilima strancima je potrebna međunarodna vozačka dozvola.

OSTALO – Hotelske troškove je moguće platiti kreditnim karticama (Visa i Mastercard), gotovinski u lokalnoj valuti (kip-kip) ili stranoj valuti (USD je dominantna strana valuta). Troškovi hrane i pića u restoranima i kupovine u tržnim centrima se plaćaju u lokalnoj valuti.

 

Kontakti:                                                                                                                                                    

Prilikom boravka u Laosu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R.Srbije u Mjanmaru, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva NDR Laos (adresa: 114-A InyaRoad, KamayutTownship, Yangon, Myanmar), putem sledećih kontakt telefona: +951 515-282 i +951 515-283 i elektronske adrese: serbemb@yangon.net.mm

(Poslednje ažurirano četvrtak, 11. jul 2019.)