Ђурић на министарском састанку ПНЗ

24. Sep 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић учествовао је у Њујорку на министарском састанку Покрета несврстаних земаља, и том приликом захвалио земљама чланицама на поштовању међународног права у протеклим деценијама.

Подсетивши да представља земљу у чијој је престоници одржан први самит Покрета несврстаних земаља, Ђурић је истакао да Србија и данас поштује и негује принципе на којима је организација основана, јер ти принципи су и данас релевантни. 

"Моја земља Србија била је суочена са тешким кршењем Повеље УН, како 1999. године када смо нападнути без сагласности Савета безбедности УН, тако и 2008. године када су привремене институције самоуправе у Приштини једнострано прогласиле независност јужне српске покрајине", рекао је Ђурић.

Подсетио је да је та унилатерална одлука донета без сагласности Србије, без одобрења УНМИК-а и без било каквог референдума. 

"Данас нажалост на многим местима видимо тешке последице прављења опасних преседана широм света, без обзира на величину или број становника неке земље. Ујединимо се у заузамању за мир у овом тешким временима, када је и сама реч мир постала контроверзна", поручио је шеф српске дипломатије.

Србија је, према његовим речима, земља оријентисана ка будућности и економском развоју, која све проблеме наслеђене из прошлости настоји да реши на мирољубив начин, и на свом развојном путу неће заборавити старе пријатеље.

Ђурић је позвао представнике држава чланица Покрета несврстаних да остану одани изворним принципима те организације, истакавши да ће у томе увек имати подршку Србије.