Ђурић: Италија подржава Србију, наше пријатељство сеже вековима

24. Jul 2024.
Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је у Риму да Србија и Италија ове године славе 145 година дипломатских односа и 15 година стратешког партнерства.

Сумирајући дводневну званичну посету Италији, министар Ђурић је изјавио да, на крилима онога што су у претходним годинама председник Вучић и Влада Србије урадили, данас видимо плодове сарадње Србије и Италије. 

"То је потврда да Италија подржава Србију и по питању европских интеграција, показује висок степен разумевања за наше регионалне проблеме и спремност да се ангажује на томе да се они реше на позитиван начин, узимајући у обзир српске интересе”, рекао је Ђурић.

Истакао је да је у претходна два дана у Италији разговарао са министром иностраних послова Антониом Тајанијем, за кога је рекао да има огроман углед у интеракцијама Европске уније и као министар спољних послова.

“Разговарао сам са председницима спољнополитичких одбора Сената и Доњег дома парламента Италије, са председником Парламента Италије, тј. председником Доњег дома. Имали смо и један феноменалан форум у Институту за спољне послове, где смо говорили о стратешким приоритетима Србије и о предностима које Европа има прихватањем Србије у своје редове. Не само ономе што Србија има да добије, нити Србија у Европу иде са испруженом руком, већ усправно, поносно и спремно да заузме своје равноправно место у породици европских народа”, нагласио је Ђурић.

Шеф српске дипломатије је истакао да је указао на трагичан положај српског народа на Косову и Метохији.

“Покушао сам да објасним генезу проблема још од 90-их година и чињеницу да су се сада Срби на Косову и Метохији нашли у ситуацији да имају наметнуте градоначелнике у својим срединама од стране Куртијевог режима, да су Срби практично истиснути из свих институција, из полиције, из правосуђа. Да 12 месеци ниједна кесица чипса, ниједна флаша пића, укључујући ни кока-колу, није могла да уђе из централне Србије као производ на Косово и Метохију због дискриминаторних одлука Куртијевог режима, и да су као последица репресије која се континуирано дешава, чак и српском патријарху онемогућили да посети српске светиње, па и манастир Високе Дечане које италијански карабињери чувају већ деценијама”, навео је Ђурић."

Додао је да је то довело до таласа исељавања српског становништва.

“Ми данас на Косову и Метохији имамо, нажалост, слику у огледалу онога што се дешавало у 90-им годинама, са Србима у улози жртве, и међународна заједница мора да устане, да то заустави, да спречи на исти начин на који је 90-их година, често и под утицајем нетачних информација, део јавности стао на другу страну”, рекао је Ђурић.

Поновио је да су Србија и Италија једна велика фамилија.

“Менталитетски и културно, ми смо на само сат времена лета авионом, али се прожимамо вековима. Српска привреда се данас развија у сарадњи са италијанском. Италија је други највећи европски инвеститор. Председник Вучић је само у претходна 24 сата отворио фабрику Фијат гранде панде и фабрику Аристон у Нишу. И то даје један нови замајац нашој економији. Само Фијат гранде панда ће додати 0,5 одсто нашем националном БДП-у. На крилима онога што су председник Вучић и влада урадили у претходним годинама, ми овде у Италији градимо чврсто политичко упориште како бисмо осигурали да и у Европи, када је реч о европским интеграцијама, али и када је реч о ономе што нас тишти у нашем региону, имамо Италију на својој страни”, навео је Ђурић, појаснивши да је у питању једно старо савезништво. 

“То наше пријатељство заиста сеже вековима и треба да се настави у будућности, а Србија треба да гради нове и нове пријатељске куће у европским престоницама”, закључио је Ђурић.