ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Републике Србије дозвољен је улазак у Бразил ваздушним путем уколико испуне следеће услове:
1) Сви путници морају имати негативан тест на Covid-19 приликом укрцавања. Може се показати антигенски тест (не старији од 24 сата пре лета) или RT-PCR (не старији од 72 сата пре лета). Резултат мора бити на енглеском, португалском или шпанском језику. Деца млађа од 12 година не морају имати резултат RT-PCR теста уколико путују у пратњи особа које поседују негативан резултат RT-PCR теста не старији од 72 сата или антигентски тест не старији од 24 сата. Деца узраста од две до дванаест година која путују без пратње морају имати потврду о негативном резултату РТ-ПЦР  теста. Деца млађа од две године не морају поседовати резултат теста.  
2) Путници такође морају авио-компанији пре укрцавања показати (штампану или у електронској форми) Изјаву о здравственом стању путника - DSV, попуњену у року од највише 24 (двадесет четири) сата пре лета за Бразил, у којој потврђују да се слажу с применом санитарних мера којих се морају придржавати у периоду у коме се налазе у земљи. Родитељи/старатељи малолетних лица морају попунити формулар за њих.
Изјаву о здравственом стању путника можете пронаћи овде https://formulario.anvisa.gov.br/?lang=en
3) Путници такође морају да приложе доказ о вакцинацији (штампан или електронски) са уписаним вакцинацијама које је одобрила бразилска Национална агенција за здравствени надзор (ANVISA) или Светска здравствена организација (СЗО) или власти земље у којој је путник вакцинисан, чија је последња доза или јединствена доза аплицирана најмање 14 дана пре датума укрцавања.
Следеће категорије путника ослобођене су обавезе показивања доказа о вакцинацији:
I – путници код којих је вакцинација контраиндикована због здравственог стања, што се мора потврдити лекарским налазом;
II – путници који нису обухваћени имунизацијом због узраста, према критеријумима дефинисаним од стране Министарства здравља и Националног плана за операционализацију вакцинације против болести Covid-19, објављеним на сајту Министарства здравља Бразила;
III – путници који подлежу третману у вези са хуманитарним разлозима, како је наведено у Члану 18 Уредбe бр. 663 од 20.12.2021;
IV – путници који долазе из земаља у којима је мали део становништва обухваћен вакцинацијом, чији је списак објављен на сајту Министарства здравља;
V – Бразилски држављани и страни држављани с боравком на територији Бразила који нису примили све потребне дозе вакцине.
Путници који су ослобођени показивања доказа о вакцинацији, морају се подвргнути мери карантина, у трајању од 14 дана, у граду крајњег одредишта и на адреси уписаној у Изјави о здравственом стању путника – DSV.
Напомена: Одобрење уласка у Бразил привремено је суспендовано за стране путнике који су у последњих 14 дана пре укрцавања били у следећим земљама: Јужноафричка Република, Република Боцвана, Краљевина Есватини, Краљевина Лесото, Република Намибија и Република Зимбабве.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Виза није потребна за боравак у туристичке или пословне сврхе (не односи се на рад и плаћене активности) у периоду од 90 дана, са могућношћу продужења за још 90 дана, с тим да укупна дужина боравка не пређе 180 дана у години, рачунајући од првог уласка. Није прописан рок важења пасоша ради туристичког путовања у Бразил, док је рок важења пасоша ради регулисања боравка – 3 месеца.
Приликом уласка у Бразил попуњава се улазно/излазни картон, који мора да се преда приликом изласка.
Доказ о вакцинацији против жуте грознице треба да поднесу особе које путују у одређене удаљене области, што не укључује градове на обали, као што су Рио, Сао Пауло и др. Надлежни бразилски органи траже потврду о вакцинацији против жуте грознице и приликом путовања из Бразила у друге латиноамеричке земље.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Туристима који планирају да путују у федералну државу Сао Пауло, као и у државу Рио де Жанеиро и државу Баија препоручује се да се вакцинишу против жуте грознице, 10 дана пре планираног пута. Због велике територије и различитих климатских зона и услова, не постоји јединствена здравствена ситуација која важи за цео Бразил. Због тога је потребно да путници за одређена подручја консултују податке Светске здравствене организације (WHO) која на дневном нивоу прати кретања здравствене ситуације, посебно у погледу епидемија, у Бразилу и осталим земљама региона. Резултати се објављују на веб сајту www.who.int/ith. МDTravelHealth објављује комплетне здравствене препоруке за путнике (www.mdtravelhealth.com). Због присуства комараца Aedes aegypti, који преносе денга грозницу, вирус зика, жуту грозницу и вирус чикунгуња, потребна је опрезност у многим деловима земље. За сва подручја важи генерално правило да се за пиће користи флаширана вода и само конзумира термички обрађена храна. Саветује се да се флаширана вода не купује од уличних препродаваца. Здравствена заштита у градовима је на релативно добром нивоу у приватним болницама, уз плаћање свих трошкова.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Држављанима Р. Србије који намеравају да путују у Бразил, саветује се повећана пажња због криминалних активности и деловања нарко-група у великим градовима на обали, али и у унутрашњости, укључујући главни град Бразилију. Пожељно је избегавати граничне области. Због честих оружаних пљачки, странцима се саветује да не носе скупоцене ствари, посебно накит и веће количине новца, као и да избегавају фавеле и кретање споредним улицама ноћу, већ да бораве искључиво у местима која су предвиђена за стране туристе и где је присуство полиције појачано. У случају губитка докумената или ствари, треба контактирати локалну полицију.

ТРАНСПОРТ - Због великих удаљености, странци највише користе авио везе. Постоји неколико међународних аеродрома, од који су најпознатију у Сао Паолу, Рио де Жанеиру, Бразилији, Салвадору, Форталези, Ресифеу.
У Бразил се воденим путем може доћи из Боливије, Парагваја и Перуа (реком Амазон). Друмски гранични прелази постоје са свим околним земљама (Аргентина, Боливија, Колумбија, Гвајана и Француска Гвајана, Парагвај, Уругвај, Венецуела) осим са Суринамом.
Грађани Р. Србије могу да управљају моторним возилом на територији Бразила уколико поред возачке дозволе Р. Србије поседују важећу међународну возачку дозволу током првих 180 дана боравка, након чега је потребна замена за бразилску возачку дозволу.

ОСТАЛО - Бразилска валута је реал. У Бразилу се могу користити свe најпознатије светске кредитне картице (American Express, Diners Club, Visa, Master Card ) укључујући и оне које су издале наше банке за коришћење у иностранству. Саветује се да се пре поласка у Бразил, банка која је издала кредитну картицу обавести о путовању, ради ослобађања протока новца, јер се Бразил у појединим банкама налази на листи земаља великог ризика од проневера путем кредитних картица. Дневни трошкови боравка у Бразилу крећу се у просеку између 100 и 500 УСД, у зависности од места и смештаја. Током главне туристичке сезоне која траје од децембра до фебруара, све цене у просеку расту за 30%.
Информације о свим врстама туристичких услуга могу се добити на званичном веб сајту Министарства туризма www.braziltour.com

 

Контакти:

Приликом боравка у Бразилу, за конзуларну помоћи и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бразилу која се налази на адреси: SES Avenida das Nações, Qd. 803, Lote 15, CEP 70409-900 BRASÍLIA D.F. BRASIL, путем телефона: +5561/3223-72-72, +5561/3223-19-94 и електронске адресе: embaixadaservia@terra.com.br

(Последње ажурирано четвртак, 04. фебруар 2021.)