ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Виза није потребна за боравак у туристичке или пословне сврхе (не односи се на рад и плаћене активности) у периоду од 90 дана, са могућношћу продужења за још 90 дана, с тим да укупна дужина боравка не пређе 180 дана у години, рачунајући од првог уласка. Није прописан рок важења пасоша ради туристичког путовања у Бразил, док је рок важења пасоша ради регулисања боравка – 3 месеца.
Приликом уласка у Бразил попуњава се улазно/излазни картон, који мора да се преда приликом изласка.
Доказ о вакцинацији против жуте грознице треба да поднесу особе које путују у одређене удаљене области, што не укључује градове на обали, као што су Рио, Сао Пауло и др. Надлежни бразилски органи траже потврду о вакцинацији против жуте грознице и приликом путовања из Бразила у друге латиноамеричке земље.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Због велике територије и различитих климатских зона и услова, не постоји јединствена здравствена ситуација која важи за цео Бразил. Због тога је потребно да путници за одређена подручја консултују податке Светске здравствене организације (WHO) која на дневном нивоу прати кретања здравствене ситуације, посебно у погледу епидемија, у Бразилу и осталим земљама региона. Резултати се објављују на веб сајту www.who.int/ith . МDTravelHealth објављује комплетне здравствене препоруке за путнике (www.mdtravelhealth.com). Вакцинација против Жуте грознице није обавезна, али се препоручује туристима који планирају да путују у сва подручја федералних држава у региону Амазоније тј. на северу и у средње-западном делу земље, где је епидемија жуте грознице стално присутна. Овде спадају и туристички популарне федералне јединице Федерални дистрикт (главни град Бразилија), Сао Пауло и Баија. У државама Рио де Жанеиро и Еспирито Санто епидемија се јавља спорадично, посебно у шумским пределима.  Вакцинацију против жуте грознице је потрено извршити, 10 дана пре планираног пута. Због присуства комараца Aedes aegypti, који преносе денга грозницу, вирус зика, жуту грозницу и вирус чикунгуња, потребна је опрезност у многим деловима земље. За сва подручја важи генерално правило да се за пиће користи флаширана вода и само конзумира термички обрађена храна. Саветује се да се флаширана вода не купује од уличних препродаваца. Здравствена заштита у градовима је на релативно добром нивоу у приватним болницама, уз плаћање свих трошкова. Путници који из Бразила планирају да путују директно у поједине државе Латинске Америке, треба да провере да ли им је потребна потврда о вакцинацији против жуте грознице, јер је за поједине земље таква потврда обавезна. 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Држављанима Р. Србије који намеравају да путују у Бразил, саветује се повећана пажња због криминалних активности и деловања нарко-група у великим градовима на обали, али и у унутрашњости, укључујући главни град Бразилију. Пожељно је избегавати граничне области. Због честих оружаних пљачки, странцима се саветује да не носе скупоцене ствари, посебно накит и веће количине новца, као и да избегавају фавеле и кретање споредним улицама ноћу, већ да бораве искључиво у местима која су предвиђена за стране туристе и где је присуство полиције појачано. У случају губитка докумената или ствари, треба контактирати локалну полицију.

ТРАНСПОРТ - Због великих удаљености, странци највише користе авио везе. Постоји неколико међународних аеродрома, од који су најпознатију у Сао Паолу, Рио де Жанеиру, Бразилији, Салвадору, Форталези, Ресифеу.
У Бразил се воденим путем може доћи из Боливије, Парагваја и Перуа (реком Амазон). Друмски гранични прелази постоје са свим околним земљама (Аргентина, Боливија, Колумбија, Гвајана и Француска Гвајана, Парагвај, Уругвај, Венецуела) осим са Суринамом.
Грађани Р. Србије могу да управљају моторним возилом на територији Бразила уколико поред возачке дозволе Р. Србије поседују важећу међународну возачку дозволу током првих 180 дана боравка, након чега је потребна замена за бразилску возачку дозволу.

ОСТАЛО - Бразилска валута је реал. У Бразилу се могу користити свe најпознатије светске кредитне картице (American Express, Diners Club, Visa, Master Card ) укључујући и оне које су издале наше банке за коришћење у иностранству. Саветује се да се пре поласка у Бразил, банка која је издала кредитну картицу обавести о путовању, ради ослобађања протока новца, јер се Бразил у појединим банкама налази на листи земаља великог ризика од проневера путем кредитних картица. Дневни трошкови боравка у Бразилу крећу се у просеку између 100 и 500 УСД, у зависности од места и смештаја. Током главне туристичке сезоне која траје од децембра до фебруара, све цене у просеку расту за 30%.
Информације о свим врстама туристичких услуга могу се добити на званичном веб сајту Министарства туризма www.braziltour.com

Контакти:
Приликом боравка у Бразилу, за конзуларну помоћи и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бразилу која се налази на адреси: SES Avenida das Nações, Qd. 803, Lote 15, CEP 70409-900 BRASÍLIA D.F. BRASIL, путем телефона: +5561/3223-72-72, +5561/3223-19-94 и електронске адресе: embaixadaservia@terra.com.br