ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Република Србије могу ући у Бразил уз обавезу приказивања потврде о потпуној вакцинацији против Kовида-19 или потврде о антигенском или ПЦР тесту, обављеном у року од једног дана пре укрцавања, чији је резултат негативан.
Потврда о вакцинацији или резултат теста мора се приказати пре укрцавања авио компанији одговорној за лет односно укрцавање. Уколико се улазак у Бразил обавља копненим путем, наведени документи приказују се на копненом контролном пункту.
Деца млађа од 12 година ослобођена су обавезе приказивања потврде о вакцинацији или резултата теста.  Информације о потврди о вакцинацији
- мора бити у штампаној  или електронској форми; (не прихватају се потврде које поседују само QR-CODE формат);
- потребно је да садржи име путника, комерцијално име или име произвођача вакцине, број серије примљене дозе и датум примљене дозе;
- прихваћене су вакцине које је одобрила бразилска Национална агенција за здравствени надзор (АНВИСА) или Светска здравствена организација (СЗО) или надлежни орган земље у којој је путник вакцинисан;  
- последња доза или јединствена доза вакцине мора бити аплицирана најмање 14 (четрнаест) дана пре датума укрцавања.  
Документи издати у иностранству морају бити на енглеском, португалском или шпанском језику.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Виза није потребна за боравак у туристичке или пословне сврхе (не односи се на рад и плаћене активности) у периоду од 90 дана, са могућношћу продужења за још 90 дана, с тим да укупна дужина боравка не пређе 180 дана у години, рачунајући од првог уласка. Није прописан рок важења пасоша ради туристичког путовања у Бразил, док је рок важења пасоша ради регулисања боравка – 3 месеца.
Приликом уласка у Бразил попуњава се улазно/излазни картон, који мора да се преда приликом изласка.
Доказ о вакцинацији против жуте грознице треба да поднесу особе које путују у одређене удаљене области, што не укључује градове на обали, као што су Рио, Сао Пауло и др. Надлежни бразилски органи траже потврду о вакцинацији против жуте грознице и приликом путовања из Бразила у друге латиноамеричке земље.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Туристима који планирају да путују у федералну државу Сао Пауло, као и у државу Рио де Жанеиро и државу Баија препоручује се да се вакцинишу против жуте грознице, 10 дана пре планираног пута. Због велике територије и различитих климатских зона и услова, не постоји јединствена здравствена ситуација која важи за цео Бразил. Због тога је потребно да путници за одређена подручја консултују податке Светске здравствене организације (WHO) која на дневном нивоу прати кретања здравствене ситуације, посебно у погледу епидемија, у Бразилу и осталим земљама региона. Резултати се објављују на веб сајту www.who.int/ith. МDTravelHealth објављује комплетне здравствене препоруке за путнике (www.mdtravelhealth.com). Због присуства комараца Aedes aegypti, који преносе денга грозницу, вирус зика, жуту грозницу и вирус чикунгуња, потребна је опрезност у многим деловима земље. За сва подручја важи генерално правило да се за пиће користи флаширана вода и само конзумира термички обрађена храна. Саветује се да се флаширана вода не купује од уличних препродаваца. Здравствена заштита у градовима је на релативно добром нивоу у приватним болницама, уз плаћање свих трошкова.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Држављанима Р. Србије који намеравају да путују у Бразил, саветује се повећана пажња због криминалних активности и деловања нарко-група у великим градовима на обали, али и у унутрашњости, укључујући главни град Бразилију. Пожељно је избегавати граничне области. Због честих оружаних пљачки, странцима се саветује да не носе скупоцене ствари, посебно накит и веће количине новца, као и да избегавају фавеле и кретање споредним улицама ноћу, већ да бораве искључиво у местима која су предвиђена за стране туристе и где је присуство полиције појачано. У случају губитка докумената или ствари, треба контактирати локалну полицију.

ТРАНСПОРТ - Због великих удаљености, странци највише користе авио везе. Постоји неколико међународних аеродрома, од који су најпознатију у Сао Паолу, Рио де Жанеиру, Бразилији, Салвадору, Форталези, Ресифеу.
У Бразил се воденим путем може доћи из Боливије, Парагваја и Перуа (реком Амазон). Друмски гранични прелази постоје са свим околним земљама (Аргентина, Боливија, Колумбија, Гвајана и Француска Гвајана, Парагвај, Уругвај, Венецуела) осим са Суринамом.
Грађани Р. Србије могу да управљају моторним возилом на територији Бразила уколико поред возачке дозволе Р. Србије поседују важећу међународну возачку дозволу током првих 180 дана боравка, након чега је потребна замена за бразилску возачку дозволу.

ОСТАЛО - Бразилска валута је реал. У Бразилу се могу користити свe најпознатије светске кредитне картице (American Express, Diners Club, Visa, Master Card ) укључујући и оне које су издале наше банке за коришћење у иностранству. Саветује се да се пре поласка у Бразил, банка која је издала кредитну картицу обавести о путовању, ради ослобађања протока новца, јер се Бразил у појединим банкама налази на листи земаља великог ризика од проневера путем кредитних картица. Дневни трошкови боравка у Бразилу крећу се у просеку између 100 и 500 УСД, у зависности од места и смештаја. Током главне туристичке сезоне која траје од децембра до фебруара, све цене у просеку расту за 30%.
Информације о свим врстама туристичких услуга могу се добити на званичном веб сајту Министарства туризма www.braziltour.com

 

Контакти:

Приликом боравка у Бразилу, за конзуларну помоћи и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бразилу која се налази на адреси: SES Avenida das Nações, Qd. 803, Lote 15, CEP 70409-900 BRASÍLIA D.F. BRASIL, путем телефона: +5561/3223-72-72, +5561/3223-19-94 и електронске адресе: embaixadaservia@terra.com.br

(Последње ажурирано четвртак, 04. фебруар 2021.)