Srbija i Slovenija uzajamno priznaju sertifikate o vakcinama

25. maj 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković rekao je danas u Ljubljani da je postignut dogovor da građani Srbije i Slovenije, uz uzajamno priznavanje vakcinalnih sertifikata, već sada mogu da dolaze iz jedne u drugu zemlju.

Selaković je, tokom zvanične posete Sloveniji, izjavio da je taj dogovor postignut u susret poseti. 

"Znam da mnogo Slovenaca voli da dolazi u Beograd u Srbiju, kao i da mnogo građana Srbije voli da dođe u Sloveniju, ako su zaštitili svoje zdravlje. Od srca se zahvaljujem, uvaženi gospodine ministre, na toplom gostoprimstvu, na spremnosti da razgovaramo o svim temama, mislim da među nama postoji visok nivo razumevanja i spremnosti za saradnju", rekao je Selaković nakon sastanka sa slovenačkim kolegom Anžeom Logarom.

Srbija i Slovenija usaglasile su međusobni dogovor o uzajamnom priznavanju svih važećih potvrda o vakcinaciji protiv Kovida-19 i potvrda testova na prisutnost virusa korona, koja su izdata u Sloveniji, odnosno u Srbiji, na osnovu razmene diplomatskih nota i uzoraka potvrda.

"Sa uzajamnim priznavanjem potvrda o vakcinaciji i testiranju, potvrdama izdatim u jednoj državi priznaju se jednaki pravni efekti kao da su izdate u drugoj državi u skladu sa zakonima i propisima svake države i to pri ulasku kao i izlasku iz države, kao i pristupu uslugama", stoji u sporazumu dve države koji odmah stupa na snagu.