Ministar Dačić sa slovenačkom ministarkom Fajon

20. dec 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić imao je bilateralni susret sa potpredsednicom Vlade i ministarkom inostranih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon.

Tokom sadržajnog i prijateljskog razgovora sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi dve zemlje svestrani i da su dostigli visok kvalitet.

Razmenjena su mišljenja o najvažnijim pitanjima iz bilateralne agende. Obostrano je pohvaljena ostvarena saradnja dva resorna ministarstva, posebno u domenu rešavanja pitanja sukcesije imovine bivše SFRJ.

Istaknut je značaj nastavka održavanja zajedničkih sednica Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije, kao suštinski važnog bilateralnog mehanizma za produbljivanje svestrane saradnje.

Razmatrana su i pitanja iz domena podrške Republike Slovenije EU integracijama Srbije, kao i najnovija dešavanja na KiM.

Naglašeno je da su predstavnici dijaspore u našim državama most povezivanja dve zemlje.

Takođe, bilo je reči o ekonomskoj saradnji gde je uočeno da se obim spoljnotrgovinske razmene robama i uslugama između dve zemlje u prošloj godini približio vrednosti od 2 mlrd evra (1.901 mil.evra).

Konstatovano je da dve zemlje ostvaruju uspešnu i konstruktivnu saradnju u rešavanju migrantske krize što je od značaja za održavanje stabilne situacije na tzv. zapadnobalkanskoj ruti.