Dobri i sadržajni odnosi Srbije i Bugarske

02. dec 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je, na marginama Ministarskog saveta OEBS-a u Stokholmu, sa privremenim ministrom spoljnih poslova Bugarske Svetlanom Stoevim.

Ministar Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi veoma dobri, kao i da je politički dijalog na visokom i najvišem nivou intenzivan i sadržajan.

Sagovornici su razgovarali o saradnji u oblastima energetike, infrastrukture i ekonomije, a Selaković je napomenuo da je Bugarska jedan od naših najznačajnijih partnera po obimu trgovinske razmene.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je strateški cilj Srbije punopravno članstvo u EU i, u tom smislu, zahvalio Bugarskoj na podršci našim evrointegracijama, prenevši da bi nam bila dragocena njihova iskustva iz pristupnog procesa.

Takođe, posebna pažnja je bila posvećena zaštiti prava bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Ministar Selaković je poručio da je jedan od naših prioriteta regionalna saradnja, dodavši da želimo ekonomski da povežemo region, kako bi se kroz slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga obezbedili napredak i bolji životni uslovi.

Selaković je istakao da je regionalna stabilnost u najvišem interesu Srbije i da će naša zemlja nastaviti da promoviše dijalog kao jedino sredstvo za rešavanje otvorenih pitanja, kako u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine, tako i u odnosu sa susedima.