ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна je виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19    

Држављани Републике Србије могу да уђу у Румунију. Путници су у обавези да пре уласка у Румунију попуне Дигитални формулар за улазак у Румунију (SII-FDIR), најраније 24 часа пре путовања у Румунију, преко https://plf.gov.ro платформе.
Корисник је у обавези да попуни тражене податке који се наводе у формулару и то појединачно за сваког путника, осим у случају чланова породица који путују заједно када је довољно да формулар попуни један одрасли члан породице, старатељ или овлашћено лице. Контрола се спроводи на граничним прелазима. Није неопходно да пријава буде у штампаној форми.
Лицима која уђу на територију Румуније, а не попуне формулар најкасније у року од 24 часа од преласка границе биће изречена новчана казна (400-600 евра).
При уласку у Румунију МЕРА КАРАНТИНА се одређује следећим лицима:
- Држављани Р. Србије који поседују „ЕУ ДИГИТАЛНИ СЕРТИФИКАТ“ којим се доказује вакцинација/прележана болест а не поседују негативан ПЦР тест 5 дана карантина, а лица која уз „ЕУ ДИГИТАЛНИ СЕРТИФИКАТ“ дају на увид и негативан ПСР тест који није старији од 48 сати пре уласка у Румунију су ослобођени карантина.
- Лицима која нису вакцинисана и нису прележала болест изазван вирусом Covid-19 у последњих 180 дана пре уласка у Румунију, а која приложе негативан PCR тест који није старији од 48 сати биће одређен карантин у трајању од 10 дана
ИЗУЗЕЦИ ОД КАРАТИНА
- Деца до 12 година
- Деца од 12 до 16 година која приложе негативан PCR тест који није старији од 48 сати пре уласка у Румунију
- Невакцинсана лица или лица код којих у последњих 180 дана пре уласка у земљу није потврђена болест изазван вирусом Covid-19 а која остају у Румунији мање од 3 дана (72 сата), под условом да приложе негативан PCR тест који није старији од 48 сати.  Уколико лица не напусте територију Румуније у року од 3 дана (72 сата), дирекција за јавно здравље у жупанији где бораве или према адреси коју су навели приликом уласка у Румунију, одређује карантин у трајању од 14 дана, почев од четвртог дана од уласка у Румунију;
- Лица у транзиту, под условом да Румунију напусте у року од 24 сата од уласка у земљу
- Прекогранични радници који у Румунију улазе из Србије, као и румунски држављани запослени код послодавца у Р. Србији. Приликом уласка у земљу, потребно је дати на увид уговор о раду са послодавцем;
- Ученици, студенти или страни држављани са пребивалиштем или боравком ван Румуније, који похађају курсеве образовних институција у Румунији или иностранству, у случају да свакодневно путују на наставу. Потребно је да дају на увид документа која то потврђују. Исте мере се односе и на студенте који полажу испите или похађају наставу.
- Ученици, студенти, држављани Румуније или страни држављани са пребивалиштем или боравком у иностранству који у Румунију долазе да полажу пријемне испите или да заврше студије или који почињу да уче или студирају у образовним установама у Румунији и путују у земљу ради активности везано за почетак, организацију, похађање или завршетак студија, као и лица у њиховој пратњи ако су малолетници. Потребно је да дају на увид документа која то потврђују, као и негативан ПСР тест који није старији од 48 сати;
- Пилоти авиона и њихова летачка посада, као и машиновође и железничко особље.
- Чланови спортских делегација, као и уметници и њихово особље, да би могли да присуствују спортским такмичењима,  културним, уметничким или забавним манифестацијама под условом да приложе негативан PCR тест који није старији од 48 сати пре укрцавања или уласка на територију Румуније.
· Возачи возила са више од 9 седишта, укључујући и седиште возача који превозе лица, уколико су комплетно вакцинисани или уколико су прележали болест, као и да је прошло најмање 10 дана а највише 180 дана од прележане болести и за то приложе потврду (уписано у дигиталном сертификату) или уколико дају на увид негативан ПСР тест који није старији од 48 сати пре уласка у Румунију, уз услов да се путовање обавља из професионалних разлога;
- Чланови дипломатских и конзуларних представништава, других дипломатских мисија акредитованих у Румунији и носиоци дипломатских пасоша, на основу реципроцитета.
- Возачи теретних возила највеће дозвољене носивости веће од 2,4 тоне који обављају превоз робе;    
О изузећу од мера карантина у посебним, хитним случајевима које се односе на присуство породичним догађајима као што је рођење, венчање, сахрана, путовање из медицинских разлога као што су онколошки болесници, болесници на хемодијализи уз одговарајућу документацију одлучују дирекције за јавно здравље на нивоу жупанија.
Неће се дозволити улазак у Румунију лицима који путују из Јужне Африке, Анголе, Боцване, Есватинија, Лесотоа, Малавијa, Мозамбика, Намибије, Замбије и Зимбабвеа.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ    

Услов за улазак држављана Р. Србије у Румунију је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије Румуније. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.
Носиоцима биометријских пасоша Р.Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издало МУП РС - Координациона управа.
Ради добијања дугорочне визе за боравак на територији Румуније, страни држављани су у обавези су да поседују путну исправу која важи најмање три месеца након планираног датума напуштања територије Румуније, односно три месеца након истека дугорочне визе. Такође, у случају подношења захтева за добијање дугорочне визе, путна исправа мора обавезно да садржи најмање две празне странице.
Приликом уласка у Румунију потребно је, поред путне исправе, поседовати и:
•   потврду о здравственом осигурању;
•  повратну карту (авионску, возну, аутобуску) или ако се путује сопственим аутомобилом - саобраћајну и возачку дозвола и вињету, која се може купити на самом граничном прелазу или на бензинским пумпама;
• довољно финансијских средстава за планирано путовање, односно 50 евра по дану, али не мање од 500 евра за цео период (или сума еквивалентна конвертибилној валути). Прихватају се и кредите картице са изводом из банке не старијим од два дана од дана планираног путовања.
•  оверено позивно писмо лица која их позивају или ваучер хотела у коме је обезбеђен смештај током боравка у иностранству.
У Румунији се примењују специјалне инструкције за обављање царинске контроле, у складу са европским тековинама, ради спречавања и сузбијања утаје пореза и царине за одређене производе. Инструкције се односе на следећа добра (ограничење количина) које путници уносе на територију Румуније у личном пртљагу: дуванске производи, алкохолна пића, гориво, цвеће и декоративне биљке, сунцокретово уље, рафинисан шећер, брашно, мекиње, свеже воће и поврће. Према прописима, путници треба да пријаве добра која се налазе у њиховом пртљагу попуњавањем „Декларације о некомерцијалној роби". Примена нових прописа омогућиће румунским царинским органима да идентификују случајеве у којима путници стално уносе веће количине поменутих производа и пријављују да су за личне потребе, а после их продају на црном тржишту.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    

На снази Споразум о социјалноj сигурности између Р. Србије и Румуније којим су регулисана питања која се односе на остваривање права на социјалну и здравствену заштиту (питање здравственог, пензијског и инвалидског осигурања, осигурања за случај повреде на раду и професионалних болести, као и област породичних давања), чиме је обезбеђено да сва лица из наведеног споразума имају права и обавезе на основу правних прописа држава уговорница, под истим условима као и држављани друге државе уговорнице.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
    
ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА –
Држављани Р. Србије морају поседовати потврду о здравственом осигурању за време боравка у Румунији.
Актуелне информације о здравственој ситуацији у Румунији могу се пронаћи на сајту Светске здравствене организације: https://www.who.int

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – У Румунији не постоје озбиљне претње по безбедност. Постоји ризик од џепарења, те се препоручује да се лична документа и веће своте новца не носе током туристичких обилазака. Препоручује се да се поседује фотокопија путне исправе и других докумената.

ТРАНСПОРТ – Између Београда и Букурешта постоји директна авионска линија, на којој се летови одвијају два пута дневно сваког дана. Путнике на овој релацији превози румунска национална авио-компанија „ТАРОМ" и српска авио-компанија „Air Serbia".
Вожња на румунским путевима подразумева обавезну куповину вињете (може се купити на пунктовима који се налазе на граничним прелазима или на бензинским пумпама).
За улазак у Румунију није потребан зелени картон, нити међународна возачка дозвола.        
Признаје се возачка дозвола Републике Србије на новом обрасцу. Држављани Р. Србије који имају регулисан боравак у Румунији, могу да изврше замену српске возачке дозволе за возачку дозволу Румуније, за све категорије управљања возилом, без обавезе полагања возачког испита.

ОСТАЛО – Румунска новчана валута је леј (RON). Замена конвертибилне стране валуте се врши у банкама и у овлашћеним мењачницама и не наплаћује се провизија. Могуће је  вршити плаћање роба и услуга картицама, као и подићи новац са банкомата.
Новчане казне се могу платити искључиво у лејима.
Јединствени број телефона  за хитне случајеве (хитна помоћ, полиција, ватрогасци) јесте: 112

Контакти:
    
Приликом боравка у Р. Румунији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити:
•    Амбасади Републике Србије у Букурешту (адреса: Calea Dorobantilor nr. 34, sector 1, Bucuresti), путем следећег контакт телефона: 021/211.9871 и електронске адресе:  srb.emb.romania@mfa.rs
•    Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару (адреса: str. Remus 4, Timisoara), путем контакт телефона: 0256/490.334 и електронске адресе:  gktemisvar@gmail.com