ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Носиоцима пасоша Р. Србије потребна је виза која се прибавља дипломатско-конзуларним представништвима Гвинеје. Визу није могуће прибавити на граничном прелазу. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци, док за регулисање боравка мора бити 6 месеци од дана аплицирања за визу.
Дозвољено је уношење готовог новца уз обавезу пријављивања.
Може се унети 1 л алкохолног пића и 4 картона цигарета. Животиње се могу унети уз потврду о вакцинацији против беснила и ветеринарској потврди о здравственом стању.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Потребна је вакцина против жуте грознице као и предузимање превентивних мера против маларије и еболе (у Гвинеји је у протеклом периоду у неколико наврата регистрована епидемија еболе). Препоручује се и вакцинација против колере. Актуелна информација о здравственој ситуацији у Гвинеји може се наћи на сајту Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Генерално безбедност у земљи у целини укључујући и главни град Конакри није на завидној висини. Повећан је број напада наоружаних лица и група на странце и њихову имовину. За кретања ван главног града неопходно је избегавати ноћне часове. Путовања ван главног града неопходно је добро припремити, због стања путева препоручује се кретање теренским возилима.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродром налази се у Конакрију. За управљање моторним возилом приликом краћег боравка толерише се национална возачка дозвола, а за дужи је потребно имати међународну. За кретање по градовима користи се такси који није скуп.

ОСТАЛО – Званична валута је гвинејски франак (GNF). Новац се може заменити у банкама и мењачницама.
Тропска клима са две сезоне – кишна сезона траје од маја до новембра, а сушна сезона почиње у децембру и траје до априла. У Гвинеји постоје четири климатске регије, западна на обалама Атлантика са влажном климом, умеренија клима је у централном делу земље, на североистоку је тропска клима са мање падавина и вишим температурама осим у периоду од децембра до фебруара када дувају ветрови. Југо-исток Гвинеје је субекваторијалан са дугим кишним периодом (8 до 10 месеци ) и са средњим температурама од 24 Ц до 28 Ц.
Препоручује се скромна и неупадљива гардероба.

Контакти:
Приликом боравка у Гвинеји за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Србије у Алжиру (адреса: 42, Rue des Frères Benali Abdellah (ex Parmentier), B.P.366, Hydra, ALGER), која на нерезиденцијалној основи покрива Гвинеју, путем следећих контакт телефона: + 213 23 474150, + 213 23 474151, контакт за хитне случајеве: + 213 770 30 12 65 и електронске адресе: ambasada@ambserbie-alger.com, као и почасном конзулу Р. Србије у Конакрију г. Жан-Жак Греније (Jean Jacques Grenier), адреса: Cite Chemin de fer Immeuble Kassa/Conakry, Republique de Guinee, контакт телефон: + 224 30 412 666, мобилни телефони: + 224 13 40 46 74 ; + 224 11 25 81 57, +224628240000