ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за туристички боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није потребна виза

 

ВИЗНИ РЕЖИМ РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Сва ограничења уласка у Еквадор у вези са ковид – 19 су укинута. Докази о вакцинацији или тестирању више нису потребни за улазак и транзит.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије није потребна виза за улазак у Еквадор и боравак до 90 дана. Здравствено осигурање није обавезно за улазак у Еквадор, али се страним туристима препоручује да се здравствено осигурају у земљама свог сталног боравка.
Путницима који долазе из земаља у којима влада епидемија жуте грознице (Бразил, Демократска Република Конго, Ангола и Уганда), на уласку у Р. Еквадор, као и онима који намеравају да путују у део Амазона који припада Еквадору, биће затражена међународна потврда о вакцинацији. Ово значи, да ће свака особа која долази из земаља у којима према мишљењу Светске здравствене организације постоји високи ризик од ове болести, морати да буде вакцинисана најмање 10 дана пре свог путовања, као и туристи који желе да путују у део Амазона који припада Еквадору.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Користити флаширану воду и избегавати месо и поврће које није термички обрађено.
Светска здравствена организација (WHO) на дневном нивоу прати кретања здравствене ситуације, посебно у погледу епидемија, у Еквадору и осталим земљама региона. Резултати се објављују на веб сајту www.who.int/ith. МD Travel Health објављује комплетне здравствене препоруке за путнике www.mdtravelhealth.com.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Иако нема већих безбедносних проблема, страним туристима се саветује да се крећу централним деловима града у којима се налазе хотели за странце. У пограничним деловима Еквадора и Колумбије, у џунглама Амазоније, било је повремених оружаних инцидената у вези са колумбијским герилцима који су прешли на еквадорску територију, али то је област у коју страни туристи не долазе.
У случају потребе, страни држављани се за помоћ могу обратити Конзуларној служби еквадорског МИП-а (Ministerio de Relaciones Exteriores, Comercio e Integracion, webmast@mmrree.gov.ec).

ТРАНСПОРТ - Постоји добро развијена транспортна структура која обухвата авио и поморски саобраћај, железницу и путеве.
Грађани Републике Србије могу да управљају моторним возилима на територији Еквадора уколико поред возачке дозволе Р. Србије поседују важећу међународну возачку дозволу током првих 90 дана боравка, након чега је потребна замена за еквадорску возачку дозволу.

ОСТАЛО - Амерички долар је званична валута и Еквадора. Најпознатије платне картице као што су American Express, Diners Club, Visa, Master Card прихваћене су на свим туристичким местима, укључујучи и оне које су издале наше банке за употребу у иностранству. Дневни трошкови зависе од места и врсте смештаја и крећу се између 30 и 70 УСД. Трошкови планинарења или сличних активности на дневном нивоу износе између 35 и 80 УСД.
Највећа туристичка атракција у Еквадору је посета Острвима Галапагос на којима је Чарлс Дарвин проучавао животињски свет и на основу тога изнео своју теорију еволуције. За посету Галапагосу важе посебне, много више цене.
Туристичке информације могуће је наћи на сајту www.ecuador.com, Ecuador Channel

 

Контакти:

Приликом боравка у Еквадору, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Буенос Аиресу (адреса: Montevideo 696 C1019 ABN, BUENOS AIRES, ARGENTINA), путем следећег контакт телефона: +54 11 / 4813-3445, +54 11 / 4813 3446 и електронске адресе: srb.emb.argentina@mfa.rs