Јасна и недвосмислена подршка Грчке чланству Србије у ЕУ

05. апр 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић захвалио је данас Грчкој на јасној, недвосмисленој и снажној подршци нашем европском путу, истичући да су наши грчки пријатељи и стратешки партнери међу онима који најснажније подржавају пуноправно чланство Србије у ЕУ.

Селаковић је, на конференцији за новинаре након билатералног сусрета са шефом грчке дипломатије Никосом Дендијасом, истакао да су билатерални односи Србије и Грчке на изузетно високом нивоу, наводећи да су две земље међу реткима које су у време пандемије повећале трговинску размену.

Србија је, према Селаковићевим речима, изразила спремност да се, када епидемиолошки услови то дозволе, одржи четвртка седница Високог савета за сарадњу две земље и да председник Србије Александар Вучић посети Крит, где је у плану отварање почасног конзулата Србије.

Са шефом грчке дипломатије Селаковић је, каже, разговарао и о повезивању и јачању саобраћајних веза, указујући да Србија завршава брзу пругу од Београда до Новог Сада и да се наставља градња ка северу земље ка Суботици, па ка Будимпешти, а такође је планирана и изградња брзе пруге до Ниша.

„Након тога Србија је заинтересована да гради јужни крак те пруге који ће преко Северне Македоније ићи ка Грчкој, тачније ка Солуну и луци Пиреј. То су стратешки важни пројекти за читав регион”, навео је министар.

Селаковић је са грчким колегом разговарао о томе да је Србија након изградње Балканског и Турског тока као стратешког извора снабдевања гасом заинтересована за диверсификацију, а било је, каже, речи и о важности завршетка изградње пројекта интерконектора између Србије и Бугарске, који ће омогућити повезивање тржишта Србије са грчком луком у Александрополису одакле ће такође моћи да се снабдева гасом.

Српски министар је поздравио иницијативу о потреби организовања трилатералног састанка између Грчке, Северне Македоније и Србије, на којем би се разговарало о пројектима у области саобраћаја, енергетике и инфраструктуре.

Министар Селаковић је информисао грчког колегу о иницијативи да се у част 200. годишњице почетка грчког устанка и обнове грчке државности у новом веку једна улица у српској престоници назове по Јоанису Каподистријасу.

Шеф српске дипломатије је и овом приликом захвалио Грчкој на снажној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на подршци у трагању за одрживим решењем за питање Косова и Метохије.

Шеф грчке дипломатије Никос Дендијас изјавио је да његова земља снажно подржава Србију на путу европских интеграција, наводећи да је за Грчку важно да Србија што пре постане чланица ЕУ.

“То је њена природна позиција”, рекао је Дендијас, који је честитао Србији и председнику Александру Вучићу на изванредном процесу вакцинације.

Шеф грчке дипломатије навео је да су укупне грчке инвестиције у Србији између 2,5 и 3,5 милијарди евра и да грчке фирме запошљавају око 25.000 људи, те да постоји жеља да се тај број повећа на 100.000, а сарадњу би, према његовим речима, требало појачати и у областима енергетике и одбране.

Дендијас је подсетио да је недавно био у посети БиХ, за коју би, како је рекао, такође желео европску будућност, јер, како је објаснио, „не можемо да дозволимо да БиХ постане једна црна рупа у Европи”.