Филиповић: Србија за унапређење партнерске сарадње са НАТО

18. феб 2021.
Шеф Мисије Републике Србије при НАТО Бранимир Филиповић изјавио је данас да је унапређење партнерске сарадње са НАТО, у оквирима утврђеним политиком војне неутралности Србије, без претензије за чланством у Алијанси или другом војном савезу, национални интерес Србије.

Филиповић истиче да је задатак Мисије да истрајно комуницира са међународним секретаријатима Алијансе и државама чланицама и партнерима са аспекта заштите националних интереса у кључним областима, а као најважније питање издвојио је безбедност и мир на Kосову и Метохији.

„Кључно питање је сарадња са НАТО у вези са Косовом и Метохијом, пошто ситуација у Покрајини представља највећи политичко-безбедносни изазов за Србију. За нас је  од приоритетне важности да се мандат Мисије Кфор у потпуности реализује и да Кфор, као једина легална војна формација у Покрајини заштити српско становништво и његову културну, религијску и историјску баштину“, рекао је Филиповић у интервјуу за „Јуропијан Вестерн Балканс“.

Према његовим речима, партнерска сарадња са НАТО блиско је повезана са нашим билатералним односима са државама чланицама Алијансе и партнерима.

Амбасадор је рекао да сарадња са НАТО обухвата и друге области, осим војне, те да је она настављена у обиму који дозвољава пандемија. У оквиру Партнерства за мир постоји низ активности и програма, који нису војног домена и не односе се само на војне вежбе, а такође постоје и цивилно-војне области сарадње.

Филиповић је нагласио да је од изузетног значаја и сарадња у области цивилне заштите и ванредних ситуација.

„Високо ценимо конструктиван став који је заузео НАТО након што је Приштина предузела једнострани потез у низу претходних, а у вези са почетком процеса трансформације тзв KБС у тзв. Војску Kосова“, истакао је амбасадор Филиповић, који је од децембра 2020. године шеф Мисије Републике Србије при НАТО.

Из тог разлога, објашњава Филиповић, Србија очекује да НАТО са разумевањем сагледа њене приоритете у вези са питањем KиМ, при чему је поновио да је од изузетне важности да се мандат Мисије Kфор на KиМ оствари у пуном обиму у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војнотехничким споразумом, као и да се дијалог Београда и Приштине несметано одвија, уз реализацију договореног и без предузимања једностраних потеза.

Шеф српске Мисије у Бриселу истакао је да Србија подржава и високо цени ангажовање Међународних безбедносних снага Kфор у Покрајини које подразумева обезбеђивање стабилног и безбедног окружења и слободе кретања за све.

Амбасадор очекује да ће снаге Kфор-а задржати статусно неутрално постављање и проактивно деловање у циљу спречавања било каквог нарушавања безбедносне ситуације на терену.

Како је рекао Филиповић, НАТО је у више прилика јасно исказао став да је суверено право Србије да опредељује своје спољнополитичке приоритете, као и да Србија у НАТО има отвореног партнера, да се сарадња даље унапређује у интересу мира и безбедности у региону.

„Приоритети Србије остају како су дефинисани, а положај Србије је знатно унапређен у претходним годинама, тако да ћемо пажљиво пратити развој даље ситуације међу чланицама НАТО и перспективе будућег постављања према многим питањима, било да су она регионална или глобална“, рекао је амбасадор.

Kада је реч о ставу Србије према приступању Босне И Херцеговине Алијанси, амбасадор је објаснио да се Србија увек залагала за поштовање Дејтонског споразума и аранжмана којима је дефинисан поступак доношења одлука у Босни и Херцеговини, као и да свако наметнуто решење не би било одрживо и не би доприносило стабилизацији. 

Србија жели да види успех реформи у Босни и Херцеговини у свим областима где су ове реформе договорене у складу са уставном процедуром, нагласио је амбасадор.

Амбасадор је рекао и да је највећи изазов са којим се сви у свету суочавају пандемија вируса корона, која утиче на животне и професионалне активности. 

„Иако је из тих разлога динамика дипломатских активности у НАТО била смањена, као свуда у свету, било ми је изузетно драго да сам, уз поштовање свих здравствених мера, средином децембра уручио акредитивно писмо председника Србије Александра Вучића генералном секертару НАТО у вези са мојим именовањем“, рекао је Филиповић.

Он је нагласио да му је била посебна част и задовољство да предочи резултате које је Србија постигла у изградњи болница, прибављању вакцина и организацији процеса вакцинације, а са друге стране, да чује изразе високог поштовања за достигнућа Србије у тим активностима, који су је сврстали у сам европски врх, уз очување економске стабилности у до сада невиђеним околностима.

„Тиме се још једном потврдио углед Србије у свету, што је такође од посебне важности за реализацију спољнополитичких и унутрашњих приоритета наше земље“, закључио је Филиповић.