Zvaničan naziv
VELIKO VOJVODSTVO LUKSEMBURG
Državno uređenje
Parlamentarna monarhija
Glavni grad
Luksemburg
Šef države
Veliki vojvoda Anri (Le Grand-Duc Henri)
Predsednik Vlade
Gzavije Betel (Xavier Bettel)
Ministar spoljnih poslova
Žan Aselborn (Jean Asselborn)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1927. godine

Politički odnosi

Bilateralni odnosi su veoma dobri.Između dve zemlje je razvijen politički dijalog na visokom nivou. U 2019. godini realizovane su posete na nivou predsednika vlada, tako da je premijer V.V. Luksemburga GzavijeBetel posetio R. Srbiju maja 2019, a predsednica Vlade R. Srbije A. Brnabić je učinila uzvratnu posetu septembra iste godine. MSP Nikola Selaković boravio je u radnoj poseti Luksemburgu septembra 2021. godine.
Prilikom svoje posete Luksemburgu septembra 2019, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je bila počasni gost na obeležavanju Dana oslobođenja Luksemburga u Drugom svetskom ratu.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je odlikovao premijera GzavijeaBetela prilikom obeležavanja praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 2020, Ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Velikog Vojvodstva Luksemburga.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomski odnosi dve zemlje su dobri, s tim što ima prostora za njihovo dalje unapređenje, kako na polju robne razmene, tako i u vidu investicija. U periodu januar-novembar 2020. g. ostvarena je ukupna razmena u iznosu od 23,14 mil USD (20,3 mil EUR), izvoz je iznosio 9,14 mil USD (8 mil EUR), a uvoz 14 mil USD (12,3 mil EUR) U 2019. godini robna razmena je iznosila 32,5 mil USD (26,8 mil EUR) od čega je izvoz iznosio 15 mil USD(12,5mil EUR), dok je uvezeno robe u vrednosti od 17,5 mil USD(14,3 mil EUR).
Prema podacima Narodne banke Srbije za period od 2010. godine zaključno sa 2018. godinom, prilivi po osnovu ulaganja iz Luksemburga u Srbiju iznosili su skoro 1,85 mlrdEUR, čime je Luksemburg zauzeo treće mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiju u navedenom periodu. U prvom kvartalu 2019. godine ulaganja luksemburških rezidenata iznose 69,5 mil. EUR (4. strani investitor u ovoj godini).
Najveći izvoznici sa Luksemburgom su: SmartRentaCard.o.o, TarkettdooBa;kaPalanka, Luxplast 58 doo, ProfiliLuxdoo, UniprometdooČačak, Tetra Pak Productiondoo Beograd, EloxalCompanzdoo Novi Pazar, Vossloh Min Skretnice doo Niš, Tehnal.
U najvažnije uvoznikese ubrajaju:Tetra Pak Productiondoo Beograd, IGT doo Čačak, Vossloh Min Skretnice Niš, dooBalkanprogres Kruševac, Afrohim&Kemoipexdoo, Mondi Šabac, TeklasAutomotive Vladičin Han, ZoppasIndustriesSerbdoo, ThyssenkruppMaterials, Odnova doo.

 

Ugovorno stanje

Do sada je između Republike Srbije i Luksemburga potpisano 23 međunarodnopravna akata. Po značaju se izdvajaju:

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlada zemalja Beneluksa o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša,

Protokol između Vlade Republike Srbije i Vlada zemalja Beneluksa (Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luksemburga i Kraljevine Holandije) o sprovođenju Sporazuma između Republike Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave,

Sporazum između Republike Srbije i Velikog Vojvodstva Luksemburga o socijalnoj sigurnosti sa administrativnim sporazumom, Ugovor između Republike Srbije i Velikog Vojvodstva Luksemburga o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu,

Memorandum o saradnji između Nacionalne akademije za javnu upravu Republike Srbije i EIPA Luksemburg – Evropskog centra za sudije i pravnike, u svojstvu ogranka Evropskog instituta za javnu upravu.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Briselu: http://brussels.mfa.gov.rs/cir/index.php 

Ministarstvo spoljnih poslova Luksemburga: https://maee.gouvernement.lu/fr.html 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Odeljenje za Evropu, Tel: 011/306-82-74; E-pošta: oev@mfa.rs