Vakcinisani građani Srbije i Mađarske od sutra preko granice bez karantina i testiranja

29. apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto usaglasili su danas Sporazum po kome dve zemlje prihvataju i priznaju sve sertifikate o vakcinaciji građana, bez obzira koju su vakcinu primili.

Ministar je istakao da sporazum stupa na snagu sutra, 30. aprila i omogućuje vakcinisanim građanima dve države da se slobodno kreću iz Srbije u Mađarsku i obrnuto, bez prethodno obavljenog „pi-si-ar“ testa i karantina.

„Imao sam priliku da putem telefona razgovaram sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom i tim putem usaglasili smo sporazum između dve države koji će koliko sutra stupiti na snagu i koji omogućava vakcinisanim građanima Srbije da idu u Mađarsku i takođe vakcinisanim građanima Mađarske da slobodno dolaze u Srbiju“, rekao je ministar Selaković.

Kako je dodao, usluge koje su ograničene vakcinacijom, odnosno koje zahtevaju vakcinaciju, u ovom trenutku postoje u Mađarskoj i biće dostupne i našim građanima ukoliko su vakcinisani i poseduju taj sertifikat.