Unapređenje bilateralne saradnje sa Portugalijom

18. maj 2021.
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović razgovarao je danas sa državnim sekretarom za internacionalizaciju Ministarstva inostranih poslova Republike Portugalije Eurikua Briljantea Diaša.

Sagovornici su razmotrili pitanja iz domena bilateralne političke i ekonomske saradnje, procesa evropskih integracija Republike Srbije i aktuelnog portugalskog predsedavanja Savetom EU.

Konstatujući da su odnosi Srbije i Portugalije tradicionalno dobri i prijateljski, državni sekretar Starović je istakao interes za njihovo dalje unapređenje, čemu bi posebno doprinele posete na najvišem i visokom nivou. Zvaničnici su razmenili mišljenja o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u kontekstu pandemije Kovid-19 i potencijalima za povećanje bilateralnih ekonomskih aktivnosti i nivoa robne razmene. Saglasili su se da se u narednom periodu radi na intenziviranju privrednih kontakata sa fokusom na mala i srednja preduzeća dve zemlje.

Državni sekretar Starović zahvalio je na podršci Portugalije EU integracijama Republike Srbije, a portugalskog državnog sekretara informisao je o prioritetnim temama u okviru procesa EU integracija Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i unapređenju regionalne ekonomske saradnje u okviru inicijative Mini-šengen.

U pogledu aktuelnog portugalskog predsedavanja Savetom EU, portugalski državni sekretar Diaš istakao je da je Portugalija, kao država koja se snažno zalaže za proces proširenja, intenzivno sarađivala sa državama članicama i Evropskom komisijom kako bi došlo do održavanja političke Međuvladine konferencije sa Republikom Srbijom do kraja juna meseca.

Sagovornici su se dogovorili da se, u sklopu proslave 140 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i Portugalije, pripremi zajednički program kulturnih i institucionalnih aktivnosti čija se realizacija planira za narednu godinu.