Srbiju i Češku vezuje viševekovna bliskost

20. sep 2024.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev sastao se danas u Pragu sa generalnim sekretarom i glavnim spoljnopolitičkim savetnikom češkog ministra inostranih poslova Karelom Kuhnlom.

Kozarev i Kuhnl su se saglasili da dve zemlje i dva naroda vezuje viševekovna bliskost i saradnja, ocenivši da je primetno i kontinuirano unapređenje nivoa međusobnih odnosa u prethodnom periodu.

Prema njihovim rečima, iako Srbija i Češka danas sarađuju u mnogim oblastima, i dalje postoji veliki potencijal za dodatno jačanje te saradnje.

Pored navedenog, dva generalna sekretara razgovarala su i o situaciji na Kosovu i Metohiji, ekonomskim temama, pitanju migracija, kao i međusobnoj saradnji dva ministarstva.

U nastavku radne posete prestonici Češke Republike, Kozarev je sa zamenicom gradonačelnika Praga Aleksandrom Udženijom i predsednicom centralne opštine Prag 1 Terezijom Radomjeržskom otvorio kulturno-umetničku manifestaciju „Mesec srpske kulture“ u Pragu.

Generalni sekretar posetio je i Ambasadu Republike Srbije, gde je sa ambasadorom Berislavom Vekićem razmotrio planove za sveukupno unapređenje uslova rada naših diplomata i mogućnosti jačanja veza sa našim državljanima, kojih u Češkoj ima oko deset hiljada.