Selaković: Uzajamno prijateljstvo i razumevanje Srbije i Maroka

06. maj 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je u Rabatu sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko Habibom El Malkijem.

Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Maroka veoma dobri, prijateljski i da ih karakteriše uzajamno razumevanje i poverenje. Poručio je da između dve zemlje ne postoje otvorena pitanja i izrazio spremnost za nastavak unapređenja saradnje i dalje intenziviranje političkog dijaloga.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na principijelnom stavu Maroka u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci Maroka naporima Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet. Naglasio je da Srbija veoma ceni podršku Maroka u međunarodnim organizacijama po tom pitanju.

Selaković je ukazao i da se Srbija zalaže za jačanje mira i stabilnosti u regionu Severne Afrike i Magreba i da visoko ceni doprinos i ključnu ulogu Maroka u ostvarivanju tih ciljeva. Istakao je da Srbija pruža podršku naporima Kraljevine Maroko u rešavanju svojih pitanja od nacionalnog značaja dijalogom koji teži pravičnim, realnim i održivim rešenjima, zasnovanim na međunarodnom pravu.

Kada je u pitanju parlamentarna saradnja, Selaković je istakao da je ona veoma važan segment saradnje i rekao da je na tom planu ostvarena vrlo dobra komunikacija koju bi trebalo nastaviti. Takođe,  napomenuo je da podsticaj ovoj saradnji daju postojeće grupe prijateljstva u parlamentima, kao i Memorandum o razumevanju između dva Parlamenta, koji je potpisan 2018. godine.

Govoreći o unapređenju ukupne saradnje dve zemlje, Selaković je posebno naglasio spremnost Srbija da dalje razvija i proširuje svoje ekonomske odnose sa Marokom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene, koji ne prate nivo odličnih političkih odnosa.

Takođe, rekao je Srbija je zainteresovana za marokanska iskustva u razvoju privredne saradnje na afričkom tržištu, napominjući da naša zemlja Maroko vidi kao kapiju za ekonomski pristup ovom značajnom tržištu, ali i kao most da partnerstvo sa Marokom preraste u partnerstvo sa afričkim kontinentom.

Selaković je rekao da je Srbija posvećena pridruživanju Evropskoj uniji, ali i da vodi politiku negovanja prijateljstva sa Ruskom Federacijom, Kinom, državama Afrike, Latinske Amerike i arapskog sveta.

Ministar je obavestio Habiba El Malkija da se Srbija i Beograd spremaju da u oktobru ove godine obeleže 60. godišnjicu prvog Samita Pokreta nesvrstanih zemalja i da bi bili počastvovani prisustvom Maroka.

Dvojica sagovornika razgovarali su o pandemiji Kovida-19, razmenili iskustva u borbi njihovih zemalja sa virusom i izrazili spremnost za dalju saradnju po tom pitanju.