Selaković: Ponosan sam koliko se u bratskom Maroku cene ugled i reč Srbije

06. maj 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, sumirajući posetu Rabatu, da je Maroko prijateljska država Srbiji, da se bratska saradnja sa tom zemljom nastavlja i da će biti još više unapređena.

Ukazujući da će se naredne godine proslaviti 65 godina diplomatskih odnosa dve države, šef srpske diplomatije istakao je da će sledeća godina u Srbiji biti godina Maroka, a i u Maroku godina Srbije.

„Nadam se da ćemo vrlo brzo biti u prilici da ugostimo zvaničnike prijateljskog Maroka u Srbiji. Veoma je mnogo sličnosti između naše dve države, na prvom mestu po tome da živimo u složenim regionima, kako vodimo svoju spoljnu politiku, koji su našu odnosi sa velikim silama u svetu, sa EU svakako, ali i sličnosti u običnom životu“, rekao je ministar i dodao da je bio ponosan kada je čuo mnogo toga pozitivnog od strane zvaničnika Kraljevine Maroko o načinu na koji predsednik Vučić vodi Srbiju.

„Maroko je zaista prijateljska država Republici Srbiji, država u ozbiljnom razvoju i zamahu. Ponosan sam što sam ovde predstavljao našu otadžbinu, ponosan na ono što mogu da čujem o Srbiji, ponosan na to koliko se ugled i reč Srbije cene“, naglasio je ministar.

Selaković je rekao i da je tokom zvanične posete razgovarao sa predsednikom Vlade Kraljevine Maroko, sa predsednikom Donjeg doma parlamenta, kao i da je imao izuzetno plodotvorne razgovore sa svojim marokanskim kolegom Naserom Bouritom, koji je, kako je naglasio ministar, pravi prijatelj naše države zbog podrške koju nesebično i na svakom mestu u svim međunarodnim forumima i organizacijama pruža Srbiji po pitanju očuvanja njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nastojanja naše zemlje da pitanje KiM rešava na pravi način, u skladu sa njenim interesima i ustaljenim pravilima međunarodnog prava.

Šef srpske diplomatije posebno je istakao razgovore o unapređenju saradnje i prenošenju dobrog duha na političkom polju na sva druga polja saradnje, na prvom mestu na privrednu saradnju i ukazao da je bilo reči o pripremi trećeg Mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju između Srbije i Maroka, za koji veruje da će se održati tokom leta.

Takođe, ministar očekuje i da se unapredi saradnja dve države na polju visokog obrazovanja, kulture i naučno- istraživačkog rada.

Osvrćući se na sastanak sa gradonačelnikom Rabata, ministar je istakao da je razgovarao o saradnji dve prestonice, poređenju sličnosti dva glavna grada, koja se, kako ocenjuje, ubrzanom dinamikom razvijaju poslednjih nekoliko godina.

„Imao sam priliku da posetim dva lokaliteta na kojima emiraćanska kompanija 'Igl Hils' i gospodin Alabar, kao i u Beogradu, ovde grade dva izuzetna dva stambeno-poslovna kompleksa, da čujem mnogo komplimenata i pohvala na račun i Srbije i našeg glavnog grada kada je u pitanju borba protiv pandemije Kovida-19 i kada je u pitanju naš ekonomski razvoj i unapređenje srpske ekonomije“, rekao je ministar.

Selaković je naglasio da će saradnja dve bratske prijateljske zemlje nastaviti, uveren da će u narednom periodu dobiti novu dimenziju.