Selaković položio venac na grob ambasadora Rolovića

07. apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković položio je danas venac na grob ambasadora SFRJ Vladimira Rolovića, smrtno ranjenog pre 50 godina u ambasadi u Stokholmu.

Na današnji dan pre tačno pola veka, teroristi su pucali na ambasadora SFRJ Vladimira Rolovića, rekao je ministar Selaković i podsetio da je Rolović osam dana nakon atentata podlegao povredama.

„Danas kada obeležavamo 50 godina od tog tragičnog čina, ne zaboravljamo ga, sećamo se te žrtve, ali i podvlačimo još jednom antifašističku i slobodarsku tradiciju našega naroda, koji je opstao i ostao boreći se za prave vrednosti na pravoj strani istorije", naglasio je tom prilikom šef srpske diplomatije.

Dokle god smo takvi kao narod, dodao je ministar, treba da se sećamo onih koji su dali svoje živote u borbi za slobodu, za ideale, u borbi protiv najvećeg zla 20. veka - nacizma i fašizma.

„Naš ambasador Vladimir Rolović upravo je bio borac protiv toga zla, borac za prave vrednosti i zato mu danas odajemo poštu, kao malu vrstu našega duga koji treba da traje onoliko koliko traje i Srbija i njen narod", rekao je ministar.

Podsećajući da je Rolović dan nakon atentata dobio Orden narodnog heroja od tadašnjeg predsednika Jugoslavije, Selaković je ukazao da mu se odaje pošta i kao službeniku Ministarstva spoljnih poslova, koji je predstavljao našu zemlju ne samo u Švedskoj, već i u Norveškoj i u Japanu.

Rolović je, ističe šef srpske diplomatije, bio borac za slobodu, borac protiv nacizma i fašizma, a nažalost, stradao je od terorista koji su se rukovodili upravo principima borbe za onakav svet protiv koga se on borio.