Selaković: Neracionalna retorika Hrvatske

07. maj 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras da ne može da se nastavi racionalno ovakvom retorikom u smeru građenja dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom i da ukoliko postoji želja da se grade takvi odnosi i rešavaju otvorena pitanja, onda se tome mora pristupiti časno i čestito.

„Mora biti sa željom da se to postigne, a ne da se sa jedne strane to priča, a da se sa druge strane 'prosipaju' obmane. Ulagati u dobrosusedske odnose znači suzdržavati se od provokacija. Pogledajte na koliko smo se provokacija u poslednje vreme uzdržali“, rekao je Selaković za RTS.

Ministar je istakao da će svakako biti u prilici da razgovara sa svojim hrvatskim kolegom i da će svakoga puta govoriti istinu i da neće ništa prećutkivati ili gurati u stranu. 

„Mi to dugujemo i našim sunarodnicima u Hrvatskoj, koji žive u teškim uslovima, nemaju put, struju, niti vodu, ali dugujemo i našim sugrađanima Hrvatima ovde u Srbiji, jer smo u odnose uložili više nego bila koja Vlada Srbije u prethodnih 25 godina“, naglasio je ministar.

Selaković je rekao i da komunikacija sa Hrvatskom postoji i da mora da se razgovara, ali da je apsurdno da se u Vukovaru razbijaju ćirilične table i gazi statut na ćirilici, a istovremeno se kaže da su prava Srba u Hrvatskoj zaštićenija nego prava Hrvata u Srbiji.

Takođe, podsetio je ministar, zbog pretnji određenim pripadnicima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, MUP je odmah uhapsio lice koje je pretilo i Srbija je odreagovala mnogo pre nego što je Hrvatska poslala protestnu notu, u vreme kada je svakoga dana u svim sredstvima javnog informisanja u Hrvatskoj bila hajka na Srbiju i srpskog predsednika.

„Zamislite molim vas da je neko u Srbiji izašao na ulice grada u kome većinski žive naši sugrađani Hrvati i pevao i klicao, kao što se dešavalo u Borovu selu na Vaskrs ove godine. Ne možemo da pričamo o reciprocitetu i zastupljenosti na identičan način. U Hrvatskoj živi 4,36 odsto Srba, u Srbiji živi 0,81 odsto Hrvata“, rekao je ministar u dodao da se Hrvatska poziva da poštuje evropske vrednosti u zastupanju nacionalnih manjina, a da je u toj zemlji potrebno da ima 33,3 odsto Srba u jednoj opštini da bi dobili pravo na službeni jezik. 

Ministar je ukazao da je u Srbiji to 15 odsto i rekao da je to pravo u našoj zemlji najčešće dato i kada se ima i ispod 15 odsto pripadnika nacionalne manjine.

„Vlada Republike Srbije otkupila je kuću bana Jelačića i poklonila je hrvatskoj zajednici. U centru našeg glavnog grada dali smo prostorije za hrvatsku nacionalnu zajednicu, u Bačkom Bregu očuvali višejezičnu nastavu, otvorili mnoga druga strukovna odeljenja da bismo isto to pomogli“, rekao je ministar i dodao da Hrvatska proziva Srbiju za „velikosrpsku agresiju“ i „Veliku Srbiju“, a u isto vreme govori o raspoređivanju svoje vojske na delu teritorije naše zemlje.

Sa Hrvatskom se mora razgovarati, ističe ministar i ponavlja da se građenju dobrosusedskih odnosa i rešavanju otvorenih pitanja mora pristupiti časno, čestito i sa željom da se to postigne.