Selaković: Jačanje saradnje prestonica doprinosi razvoju odnosa Srbije i Maroka

06. maj 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Maroku sa gradonačelnikom prestonice te zemlje Mohamedom Sadikijem.

Šef srpske diplomatije istakao je da unapređenju i razvoju odnosa Srbije i Maroka naročito može da doprinese i jačanje partnerskog odnosa prestonica Beograda i Rabata.

Ministar je rekao i da je zaista impresioniran razvojnim projektima Rabata, grada u kome se, kako je ukazao, iz godine u godinu oseća poboljšanje kvaliteta života i koji sigurnim putem ide ka tome da postane prva zelena prestonica.

Razmena iskustava između Rabata i Beograda, naglasio je ministar, pomaže razvoju prijateljskih odnosa dve prestonice i dve države.

„Zaista sam zadivljen onim šta rukovodstvo grada Rabata, a u skladu sa željom njegovog veličanstva kralja Muhameda VI radi na unapređenju uslova života i daljem razvoju grada. Uveren sam da će trenutak koji svi željno očekujemo - kraj pandemije kovida- 19 doći što pre da sledeću godinu proslavimo kao 65. godišnjicu naših diplomatskih odnosa, a upravo u toj proslavi naša dva glavna grada imaće važnu ulogu. Još jednom moje srdačne čestitke rukovodstvu grada Rabata sa gospodinom gradonačelnikom na čelu i želja da imaju sve više i više uspeha u budućem radu”, rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je impresioniran posetom Muzeju savremenih umetnosti u Rabatu i da projekat tog grada kao kulturne prestonice pleni uspesima i ostvaruje se na izuzetan način.

Ministar Selaković, gradonačelnik Sadiki, glavni inžinjer i glavni arhitekta obišli su i projekte „Loranžeri” i „La Marina”, odnosno „Rabat na vodi” koje gradi firma „Igl Hils”, poznata po „Beogradu na vodi”.