Selaković i Pololikašvili o promociji turističke ponude Srbije u okviru mehanizama Svetske turističke organizacije

04. maj 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Madridu sa generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikašvilijem, sa kojim je razgovarao o načinima i modalitetima za promociju turističke ponude Srbije i regiona u okviru projekata i mehanizama raspoloživih Svetskoj turističkoj organizaciji.

Ministar Selaković rekao je da Srbija pridaje veliki značaj saradnji sa UNWTO, da će raditi na daljem unapređenju te saradnje i nastojati da bude još aktivnija u programima i projektima Organizacije. 

Ukazujući da je naša zemlja u poslednjih deset godina veoma aktivna u brojnim telima u okviru Svetske turističke organizacije, ministar je istakao da Vlada Srbije sektor turizma vidi kao jedan od ključnih pokretača razvoja i Srbije i celog regiona. 

Šef srpske diplomatije izdvojio je da su u Srbiji kao posebno značajni turistički proizvodi prepoznati: "siti brejk" turizam, manifestacije i događaji, planinski turizam, velnes i banjski turizam, ruralni turizam, kongresni turizam, kulturno nasleđe, nautički turizam, gastronomski i vinski turizam i dr. 

Selaković je ukazao da o značaju koji Srbija pridaje turizmu govore i veliki podsticaji Vlade Srbije investitorima, naročito u banjski turizam, kao i ogromna ulaganja u putnu infrastrukturu u celoj zemlji. 

Takođe, prema njegovim rečima, Vlada Srbije je tokom prošle i ove godine izdvojila značajna sredstva za pomoć ugostiteljskom, a naročito hotelskom sektoru i usvojila više paketa mera u formi kredita, jednokratne pomoći i subvencija kako bi se podstakao oporavak tog, pandemijom najteže pogođenog sektora privrede. 

Šef srpske diplomatije istakao je da naša zemlja podržava sve napore koji se čine, kako u UNWTO, tako i u drugim međunarodnim organizacijama i forumima, usmerene na mere oporavka svih sektora direktno vezanih za turizam, kao što su ugostiteljstvo, avio i drugi vidovi transporta, kultura, i da je Srbija aktivna na projektima u toj oblasti u okviru drugih organizacija, poput Uneska.