Prioritet Srbije i Poljske ekonomska saradnja

11. jun 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da su današnji sastanci sa ministrom inostranih poslova Poljske Zbignjevom Rauom i ministrom za evropske poslove u Kabinetu premijera Poljske Konradom Šimanjskim bili veoma dobri i sadržajni, kao i da su tom prilikom dogovorene važne posete na najvišem nivou.

Ministar je posebno istakao da je nedopustivo to što srpski ministar spoljnih poslova nije bio u zvaničnoj poseti Poljskoj duže od deset godina.

„Ovo je bio samo početak naših dobrih sastanaka. Na sastanku sa ministrom Rauom dogovorili smo i njegovu uzvratnu posetu polovinom oktobra meseca, ali i dobili uveravanja da bi nekoliko nedelja nakon toga moglo da dođe do posete predsednika Poljske“, poručio je ministar.

Ministar je najavio i da će tokom posete predsednika Andžeja Dude doći do održavanja velikog biznis-foruma, a prilikom posete ministra Raua do otvaranja Poljske agencije za ekonomski razvoj koja će svoje regionalno sedište imati u Beogradu.

Selaković je naglasio da je prioritet saradnje dve zemlje ekonomska saradnja, da je prošle godine ekonomska razmena bila milijardu i 328 miliona evra, da je za prva četiri meseca ove godine premašila 531 miliona evra, i da ćemo, ukoliko se ovaj trend nastavi, imati veći obim spoljnopolitičke razmene. 

Ministar je rekao i da je poljskim kolegama zahvalio na stalnoj, snažnoj i principijelnoj podršci politici proširenja EU i pružanja i pomoći Srbiji. 

„Na sastanku sa ministrom Rauom čuo sam podatak da su oni svoj BDP, od početka ulaska u period tranzicije, dakle u periodu od 30 godina, povećali za 5 puta“, istakao je Selaković. 

Dodao je da je na svim sastancima sa poljskim zvaničnicima odato priznanje politici predsednika Vučića i Vlade Srbije na polju ekonomskih reformi, kao i to je poslužilo kao dodatni motiv za veliko interesovanje poljskih privrednika. 

Ministar Selaković je rekao i da je sa ministrom Rauom potpisao dva važna akta, Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Poljske i Program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i nauke za period 2021-2024. godine.