Održane političke konsultacije Srbije i Meksika

07. jun 2021.
U Ministarstvu spoljnih poslova danas su održane političke konsultacije Srbije i Meksika.

Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Meksika pozdravio je ministar Selaković, koji je tom prilikom podvukao da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski, utemeljeni na međusobnom razumevanju, uvažavanju i podršci.

Izrazio je posebnu zahvalnost na principijelnoj poziciji Meksika po pitanju Kosova i Metohije.

Poručio je da je naša zemlja zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou sa Meksikom.

Izrazio je, takođe, spremnost za dalje jačanje ekonomske saradnje između Srbije i Meksika.

Tokom konsultacija, dve delegacije su razgovarale o mogućnostima za sveobuhvatno jačanje bilateralnih odnosa dve države koje ove godine, nizom manifestacija u Srbiji i Meksiku, obeležavaju 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. 

Dve delegacije su posebnu pažnju posvetile razmeni iskustava i dobroj praksi u borbi protiv pandemije Kovid-19.

Bilo je reči, takođe, o jačanju multilateralne saradnje, kao i o procesu pridruživanja Srbije EU, odnosno završoj fazi pregovora Globalnog sporazuma između Sjedinjenih Država Meksika i EU.

Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Država Meksika je predvodio generalni direktor za Evropu Bernardo Agilar Kalvo, dok je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Srbije predvodio vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju ambasador Vladimir Marić.