Održane političke konsultacije između Srbije i Slovačke

11. okt 2024.
Bilateralne političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike održane su danas u Beogradu.

Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Srbije predvodio je državni sekretar Damjan Jović, a slovačku državni sekretar Marek Eštok.

U srdačnom i otvorenom razgovoru istaknuto je tradicionalno prijateljstvo dve zemlje, kao i obostrana opredeljenost za unapređenje sveukupnih odnosa. Detaljno su razmotrene najvažnije teme iz domena bilateralnih odnosa i mogućnosti za dalje unapređenje ekonomskih veza i investicione saradnje.

Državni sekretar Jović je i ovom prilikom zahvalio Slovačkoj Republici i njenom rukovodstvu na doslednoj podršci koju nam pružaju kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Sagovornici su razgovarali o evropskim integracijama Srbije, a razmenjena su mišljenja o aktuelnim međunarodnim temama i dogovoreno je dalje intenziviranje saradnje na multilateralnom planu.

Obostrano je konstatovano da poseban kvalitet uzajamnim odnosima daju zajednica Srba u Slovačkoj i slovačka zajednica u Srbiji, koje, kako su sagovornici naglasili, predstavljaju dodatan, snažan most prijateljstva između naše dve zemlje.