Odnosi Srbije i Azerbejdžana prijateljski i partnerski

23. nov 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Džejhunom Bajramovom, koji u Beogradu boravi u okviru posete zvanične delegacije na čelu sa predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevom.

Dva ministra razmenila su mišljenje o mogućnostima daljeg razvoja bilateralne saradnje i izrazila nadu da će današnji sastanci predsednika i Vlada dve države dati dodatne smernice i orijentire za dalje zajedničke aktivnosti i projekte.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Dačić ocenio je odnose dve zemlje kao prijateljske i partnerske, te izrazio nadu da će se nastaviti visok nivo kontakata, ali i praktične saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

U kontekstu zajednički izražene želje za daljim intenziviranjem političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, ministar Dačić je iskoristio priliku da pozove svog azerbejdžanskog kolegu u posebnu zvaničnu posetu Srbiji, ali i izrazio spremnost da poseti Baku.

Razmotrena su i pitanja iz domena politike i ekonomije, regionalna situacija na Balkanu i Kavkazu, kao i aktuelna međunarodna pitanja. Sagovornici su se složili u oceni da ima još dosta prostora za unapređenje bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije i energetike.