Obraćanje ministra Dačića na prijemu povodom 20. godišnjice članstva Srbije u SE

18. apr 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boravio je danas u Strazburu povodom obeležavanja 20 godina članstva Srbije u Savetu Evrope.

Govor ministra Dačića na prijemu priređenim ovim povodom prenosimo u celosti:

„Poštovana generalna sekretarko,     

Ekselencije,

Drage kolege,

Prijatelji,

Zadovoljstvo mi je da vam se obratim u ime Republike Srbije u ovom velelepnom zdanju, u kući demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, u sedištu Saveta Evrope, u organizaciji u kojoj je moja zemlja pre dvadeset godina zauzela svoje zasluženo mesto. 

Mesto koje nam je omogućilo da zajedno sa ostalim evropskim zemljama učestvujemo u daljem razvoju kontinenta na osnovama ideala i vrednosti koje su njene članice zajednički prepoznale i da stremimo ka tome da se svaki pojedinac u Evropi oseća slobodno, bezbedno, ravnopravno i dostojanstveno. Republika Srbija je još 2003. godine prepoznala važnost posvećenosti principima Saveta Evrope i odlučila da sa ostalim evropskim narodima podeli odgovornost za našu zajedničku budućnost.

U proteklih dvadeset godina Srbija se značajno menjala i razvijala u svim sferama društva u skladu sa slobodnom voljom svojih građana. Ali i Savet Evrope se menjao, razvijajući i proširujući svoj delokrug, usklađujući ga sa globalnim trendovima, možda najviše na planu ekonomije i tehnoloških inovacija – promenama koje su se odražavale ili su se mogle odraziti i na ljudska prava. O tome govore brojne nove konvencije koje je Savet Evrope u poslednje vreme ponudio svojim članicama, ali i nečlanicama. 

Svedoci smo da se Evropa, zajedno sa svetom, progresivno razvija, što zahteva promišljen pristup i pravovremenu anticipaciju uticaja međunarodnih tokova na oblast ljudskih prava. Poslednjih godina smo videli koliko smo ranjivi u pogledu globalnih izazova, suočivši se sa migrantskom krizom, zatim sa pandemijom, oružanim sukobima, a od skora i sa problemima u lancima snabdevanja hranom i energentima. Vreme izazova zahteva važne odluke, ali te odluke ne bi smele nikako da isključe jedan važan princip – solidarnost. Ideja o solidarnosti oplemenjuje svaku našu aktivnost prilikom rešavanja zajedničkih problema. Stojeći na tlu njegove zemlje, sa zadovoljstvom ću, u ovom kontekstu, pozajmiti reči velikog Viktora Igoa da „ono što vodi i vuče svet nisu lokomotive, već ideje“. 

Nažalost, u Evropi već duže od godinu dana bukti rat u Ukrajini. U ime Republike Srbije, sa ovog mesta, želim da uputim apel svim relevantnim međunarodnim subjektima, pre svega najuticajnijim zemljama, da upotrebe sve svoje kapacitete kako bi se u najkraćem roku zaustavio rat u Ukrajini, patnja civila i najosetljivijih kategorija, a posebno dece. Srbija iz svog gorkog iskustva poručuje da politički dijalog nema alternativu i apeluje na davanje šanse pregovorima i diplomatiji. Srbija se uvek zalagala za dosledno i principijelno poštovanje načela međunarodnog prava, u okviru čega i za načelo nepovredivosti granica i poštovanja teritorijalnog integriteta svih država članica UN, uključujući Ukrajinu.

Dragi prijatelji,

Republika Srbija visoko ceni i poštuje sve mehanizme Saveta Evrope, uključujući i Sud za ljudska prava. Sa snažnom verom u efikasnost i značaj ovih mehanizama na korist naših građana, vlasti u Srbiji će i u budućnosti nastaviti da sarađuju sa ovim institucijama. Za Srbiju je od posebnog značaja da se standardi Saveta Evrope primenjuju i na teritoriji Kosova i Metohije, zbog čega snažno podržava angažman Organizacije u tom delu naše zemlje.  

Najviše simbolike ima da baš na ovom mestu, ukažem na značaj poštovanja međunarodnog prava. Dosledno poštovanje vladavine prava i svih međunarodnih normi je najbolji i najbrži put do stabilnosti i blagostanja u međunarodnoj zajednici. Naša ujedinjenost i jedinstvenost na tom principu, nas čini snažnijim u zaštiti zajedničkih ideala i u postizanju opšteg ekonomskog i socijalnog prosperiteta. Upravo onako kako stoji u prvom članu Statuta Organizacije – cilj Saveta Evrope je postizanje većeg jedinstva među svojim članicama. Poštujmo Statut.

Ignorisanje Statuta i svakog njegovog pojedinačnog člana bi bilo izuzetno štetno za Savet Evrope, za njegovu funkcionalnost i njegovu dalju perspektivu. Stoga, dozvolite mi da danas, obeležavajući godišnjicu članstva moje zemlje, pozovem sve članice da se prisete duha i svetskih prilika koje su inspirisale autore Statuta i dovele do formiranja ove organizacije davne 1949. godine. Složićete se da ima mnogo paralela među izazovima iz tog perioda Evrope i današnjeg. Jedinstvo koje smo tada pokazali nas obavezuje i služi nam kao inspiracija i danas, jer imamo odgovornost da se na isti način, bez nepotrebnih podela, suočavamo sa aktuelnim i budućim izazovima i da sve odluke donosimo na čvrstim osnovama zajedništva i konsenzusa. 

Na kraju, Srbija ostaje privržena postulatima Statuta Saveta Evrope i nastoji da, zajedno sa vama, nastavi napore na unapređenju rada ove organizacije. Istovremeno, želim svim predstavnicima zemalja članica Saveta Evrope, kao i svim zaposlenima u Sekretarijatu, puno uspeha u daljem radu.   

Zahvaljujem na pažnji“.

Foto: Tanjug