Ministar Selaković i patrijarh Kiril: Odnosi SPC i RPC ključni za odnose Srbije i Rusije

16. apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković posetio je danas Hram Hrista spasitelja u Moskvi, a potom se sastao i sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom.

Ministar Selaković i patrijarh Kiril razgovarali su, između ostalog, o blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju, i njegovim zaslugama za učvršćivanje veza Srpske i Ruske pravoslavne crkve.  

Patrijarh Kiril je konstatovao da odnosi RPC i SPC imaju važan i odlučujući značaj kada je reč o ukupnim odnosima naših država.  

Ministar Selaković je patrijarhu Kirilu, kao velikom prijatelju srpskoga naroda i SPC, preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.  

„Naš patrijarh blaženopočivši Irinej i predsednik Vučić su postavili jedinstvo naše države i crkve na jedan potpuno novi nivo, a naš novoizabrani patrijarh Porfirije je nastavio putem kojim je krenuo patrijarh Irinej“, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, upravo su i naše dve sestrinske pravoslavne crkve faktor koji ozbiljno doprinosi bliskosti dve države i naroda.  

Ministar Selaković je i ovom prilikom izrazio zahvalnost predsedniku Vladimiru Putinu i ruskoj državi na pomoći tokom pandemije virusa korona, konstatujući da su bliski i prijateljski odnosi predsednika Vučića i Putina svakako doprineli, ne samo dolasku ruskih stručnjaka na početku epidemije, ne samo isporukama vakcina Sputnjik V, već i činjenici da je u Beogradu započela i proizvodnja vakcina Sputnjik V.

 

FOTO: RPC