Ministar Dačić sa šeficom diplomatije Nemačke na marginama Ministarskog sastanka OEBS

01. dec 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Analenom Berbok na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Lođu.

Šef srpske diplomatije istakao je da se Srbija zalaže da visok nivo političkog dijaloga, ostvaren u prethodnom periodu, bude nastavljen i intenziviran, kao i da uskoro dođe do razmene poseta ministara spoljnih poslova.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, ministar Dačić je izrazio nadu da će Nemačka imati izbalansirani pristup i konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primeni postojećih dogovora, a pre svega, formiranju ZSO, kao i da je neophodno izbegavati jednostrane poteze i ne pružati podršku nerazumnim zahtevima Prištine (npr. članstvo u Savetu Evrope i EU) koji su u suprotnosti sa dogovorenim okvirom za postizanje rešenja.

Ministar Dačić istakao je zahvalnost Srbije za podršku Vlade Nemačke intenziviranju naših evropskih integracija i regiona.

Sagovornici su složili da treba nastaviti ne samo politički dijalog, već razvoj sveobuhvatne saradnje, uključujući i ekonomsku saradnju. Ministar Dačić napomenuo je da je Nemačka najznačajniji ekonomski partner Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, kao i da nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 78.000 radnika.

Kada je reč o ostalim oblicima saradnje, dva ministra su istakla da postoji veliki prostor za dodatno unapređivanje saradnje na planu energetske diversifikacije, u oblasti zaštitne životne sredine i klimatskih promena.