Ministar Dačić primio u oproštajnu posetu ambasadorku Republike Portugalije

15. sep 2023.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadorku Republike Portugalije Virdžiniju Pina, koja okončava svoj mandat u Republici Srbiji.

Ministar Dačić je zahvalio ambasadorki Pina na ličnom doprinosu razvoju odnosa  između Srbije i Portugalije, podsetivši da je za vreme njenog mandata, a posle sedam godina, realizovana prva poseta portugalskog ministra inostranih poslova Srbiji.

MIP Portugalije Žoao Gomeš Kravinjo posetio je Srbiju krajem 2022. godine, kada su dve zemlje obeležile 140 godina diplomatskih odnosa.

U razgovoru je konstatovano da su odnosi između dve zemlje dobri, ali da postoji prostor i obostrana spremnost za njihovo dalje jačanje.

Ministar Dačić je ukazao da je spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje prošle godine prvi put premašila 100 miliona evra, kao i da ima prostora za jačanje saradnje i u drugim oblastima, kao što su obrazovanje i energetika.

Podsetivši da je članstvo Srbije u EU naše strateško opredeljenje, ministar Dačić je zahvalio na podršci koju nam Portugalija pruža na putu evrointegracija.

Ambasadorka Portugalije je zahvalila ministru Dačiću na pomoći i podršci koju je imala tokom svog mandata.

Posebno je istakla značaj uvođenja direktne avio-linije Beograd-Lisabon, kako za poslovnu saradnju tako i za međuljudske kontakte.