Ministar Dačić primio ambasadora Portugalije

21. feb 2024.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u kurtoaznu posetu novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Portugalije u Republici Srbiji Žozea Veleža Karosa.

U srdačnom i otvorenom razgovoru obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i prijateljski, da postoji prostor i zajednička spremnost za njihovo dalje unapređenje, kao i za intenziviranje bilateralnog političkog dijaloga na svim nivoima.

Ministar Dačić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Republike Portugalije evrointegracijama Republike Srbije i istakao važnost razumevanja pozicije Republike Srbije u ovom procesu, pre svega u vezi sa dijalogom između Beograda i Prištine.

Sagovornici su se složili da postoje brojne mogućnosti za dalje jačanje svih vidova saradnje u oblastima koje su od značaja za obe strane, posebno u sferi ekonomije, turizma, obnovljivih izvora energije, obrazovanja i kulturne saradnje.

Podsetivši da je Lisabon 1998. godine bio domaćin svetske izložbe EKSPO, ambasador Velež Karoso je izrazio spremnost portugalske strane da podeli svoje iskustvo sa Beogradom, i preneo interes portugalskih kompanija da učestvuju u izgradnji potrebne infrastrukture za njenu organizaciju.

Ambasador Velež Karoso je podsetio da se njegova zemlja zalaže za dalje proširenje Evropske unije, kao i da će i u ubuduće nastaviti da pruža čvrstu podršku Srbiji.