Kozarev: Srbija i Poljska gaje prijateljske veze

11. okt 2024.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Dušan Kozarev razgovarao je danas u Varšavi sa šefom Spoljnopolitičke službe i generalnim direktorom poljskog Ministarstva inostranih poslova Rafalom Višnjevskim.

Tom prilikom, konstatovan je visok nivo diplomatskih odnosa dve zemlje, koje u 2024. obeležavaju 105. godišnjicu od uspostavljanja, kao i prijateljska veza dva naroda koje veže duboka slovenska tradicija.

Posebna pažnja je posvećena očekivanim predstojećim posetama na najvišem nivou, uz osvrt na konsolidovanje i proširenje zajedničke ugovorne baze.

Sagovornici su se saglasili da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje dva ministarstva na operativno-tehničkom nivou, posebno u domenu kadrovske obuke i međusobne razmene iskustava.

Kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji, Kozarev je sagovorniku ukazao na pogoršanje bezbednosne situacije, istakavši da se svakodnevnim ekstremističkim potezima Aljbina Kurtija direktno ugrožava opstanak Srba u južnoj pokrajini.

Kozarev je, takođe, ukazao na značaj koji naša zemlja pridaje održavanju Specijalizvane izložbe Ekspo 2027, čiji će domaćin biti Beograd, te izrazio nadu da će ovu svetsku manifestaciju Poljska podržati svojim učešćem.