Konsultacije Srbije i UK u oblasti bezbednosne i odbrambene politike

19. maj 2021.
Sedme bilateralne konsultacije u oblasti bezbednosne i odbrambene politike između ministarstava spoljnih poslova i odbrane Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova, Komonvelta i međunarodnog razvoja i Ministarstva odbrane Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, održane su danas u Beogradu.

Tokom konsultacija istaknuto je da uloga KFOR ostaje ključna u očuvanju stabilnog i bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji, a britanska strana je potvrdila posvećenost nastavku angažmana u okviru KFOR na KiM.

Takođe, konstatovano je da su dijalog Beograda i Prištine i spremnost za postizanje kompromisnog rešenja ključni za stabilan i ekonomski razvijen regiona, a posebno je podvučen značaj poštovanja svih do sada postignutih sporazuma i ukazano je da jednostrano preduzete mere ne doprinose izgradnji poverenja i uspešnom dijalogu.

Izraženo je obostrano opredeljenje za dalje unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa, sa posebnim akcentom na značaj intenziviranja političkih kontakata razmenom poseta na visokom nivou, kao i na oblast ekonomije i trgovine, a u svetlu nedavno potpisanog Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Potvrđeno je i da je uspešan nastavak dijaloga u oblasti bezbednosne i odbrambene politike važan za dalje jačanje međusobnog razumevanja i poverenja, a razmenjena su i mišljenja o bilateralnoj vojnoj saradnji, inicijativi „NATO 2030“, partnerskoj saradnji Srbije sa NATO, kao i širokom spektru globalnih geopolitičkih pitanja.
 
Srpska strana upoznala je goste sa spoljnopolitičkim prioritetima naše zemlje, kao i nastojanjima da unapređenjem dobrosusedskih odnosa doprinese stabilizaciji prilika u regionu i njegovoj što skorijoj integraciji u EU, dok je britanska strana reafirmisala punu podršku procesu evropskih integracija zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Delegaciju Republike Srbije predvodili su v. d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Dijana Ivančić i v. d. pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić, dok su delegaciju Ujedinjenog kraljevstva predvodili direktor za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova, Komonvelta i međunarodnog razvoja Džils Portman i direktor za evro-atlantsku bezbednost u Ministarstvu odbrane Dejvid Hogan-Hern.

Naredne bilateralne konsultacije, odnosno strateški dijalog u oblasti bezbednosne i odbrambene politike održaće se u Londonu 2022. godine.