Dijalog i kompromis su jedini put za postizanje održivog dogovora Beograda i Prištine

03. jun 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Ministar Selaković je poručio da Srbija podržava rad specijalnog predstavnika, ali i da očekuje da će njegov angažman doprineti napretku dijaloga u cilju postizanja političkog i kompromisnog rešenja. Dodao je da je naša zemlja spremna da sarađuje sa svim akterima međunarodne zajednice koji mogu da pomognu u rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, ali da Brisel ostaje centralno mesto za dijalog.

„Dijalog i kompromis jedini su pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine“, istakao je Selaković i podvukao da bi krajnji ishod kompromisa bila situacija u kojoj „ni jedna strana ne dobije sve, a svi dobiju dovoljno“.  

Takođe, podsetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni osam godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je Zajednica srpskih opština.

„Dijalogu smo pristupili verujući u EU kao snažnog i kredibilnog garanta sprovođenja svih dogovora koji su postignuti, zato sa punim pravom očekujemo aktivnosti Brisela prema Prištini usmerene na ispunjavanje obaveza preuzetih iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština“, rekao je ministar Selaković dodavši da smo do sada videli samo odsustvo spremnosti Prištine da to sprovede, što je i jasno potvrđeno u poslednjim izjavama Aljbina Kurtija.  

Šef srpske diplomatije podvukao je da je Srbija posvećena dijalogu, kao i miru u i stabilnosti u regionu, i da je spremna za nastavak razgovora, dok, s druge strane, Priština kontinuirano pokazuje da suštinski nije zainteresovana za normalizaciju odnosa.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Selaković je rekao da je članstvo Srbije u EU strateško opredeljenje naše spoljne politike, ukazavši da napredak postignut u reformskom procesu nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora.

Selaković je sagovornika upoznao o značaju regionalne saradnje i aktivnom pristupu i nizu aktivnosti Srbije  koje doprinose napretku regiona i ubrzanju njegovih integracionih procesa.

Današnjem sastanku prisustvovao je i zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metju Palmer, sa kojim je šef srpske diplomatije prethodno imao i odvojeni sastanak.