Unapređenje bilateralne saradnje Srbije i Vijetnama

23. maj 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas u kurtoaznu posetu novoimenovanog ambasadora Socijalističke Republike Vijetnam Do Dak Tana, koji je 22. maja 2023. predao akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

U razgovoru je ocenjeno da su odnosi između dve zemlje tradicionalno prijateljski, bez otvorenih pitanja, sa zajedničkom istorijom učešća u Pokretu nesvrstanih zemalja, uz zadovoljstvo da su dve zemlje prošle godine obeležile 65. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Potvrđena je obostrana spremnost za dalje produbljivanje političkog dijaloga, razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, kao i za jačanje sveobuhvatne saradnje u ekonomskoj i drugim oblastima, za šta postoje značajne mogućnosti.

Ministar Dačić je izrazio zahvalnost Vijetnamu na principijelnoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije i doslednoj poziciji u vezi sa pitanjem KiM. Podvlačeći interes R. Srbije za pristupanje Ugovoru o miru i prijateljstvu (TAC) pri Asocijaciji naroda Jugoistočne Azije (ASEAN), zahvalio je na dosadašnjoj podršci Vijetnama u tom smislu.

Dve strane su potvrdile opredeljenost da u narednom periodu ponovo otvore diplomatsko-konzularna predstavništva u Beogradu i Hanoju.